Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Ιεροί Αριθμοί

Οι ιεροί αριθμοί του σύμπαντος στους εσωτερικούς τους συνδυασμούς λύνουν το μεγάλο πρόβλημα και ερμηνεύουν τη θεωρία της ακτινοβολίας και τον κύκλο των εκπορεύσεων. Οι κατώτερες τάξεις,πριν εξελιχθούν σε ανώτερες, οφείλουν να εκπορευθούν από τις υψηλότερες πνευματικές. Μόλιςφθάσουν στο σημείο καμπής, θα απορροφηθούν ξανά στο άπειρο.(1)
Η λύση του μεγάλου προβλήματος της αιωνιότητας δεν ανήκει ούτε στη θρησκευτική δεισιδαιμονία, ούτε στον χυδαίο υλισμό. Η αρμονία και μαθηματική ισομορφία της διπλής εξέλιξης – πνευματικής και φυσικής – φωτίζονται μόνον από τους αριθμούς του Πυθαγόρα, ο οποίος στήριξε το σύστημά του στον αποκαλούμενο «μετρικό λόγο» των ινδουϊστικών Βέντα….
Και στο πυθαγόρειο και στο μπραχμανικό σύστημα, η εσωτερική σημασία εξάγεται από τον αριθμό. Στο πρώτο, από τη μυστική σχέση κάθε αριθμού προς καθετί κατανοητό από τον ανθρώπινο νου. Στο δεύτερο, από τον αριθμό των συλλαβών που συνθέτουν κάθε Μάντρα. Ο Πλάτωνας, φλογερός μαθητής του Πυθαγόρα, βίωσε την ιδέα τόσο ολοκληρωμένα, ώστε να υποστηρίζει πως το δωδεκάεδρο ήταν το γεωμετρικό σχήμα που χρησιμοποίησε ο Δημιουργός για να κατασκευάσει το σύμπαν.
Κάποια απ’αυτά τα σχήματα έχουν μια ιδιαίτερα ιερή σημασία. Για παράδειγμα, οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν ιερό το τέσσερα, τριπλάσιο του οποίου είναι το δώδεκα. Είναι το τέλειο τετράγωνο και καμία γραμμή δεν ξεπερνά την άλλη. Είναι η γεωμετρική έκφραση του εμβλήματος της ηθικής δικαιοσύνης και της θείας ισότητας. Μέσα στον τέλειο κύβο είναι εγγεγραμμένες όλες οι δυνάμεις και μείζονες αρμονίες της φυσικής και πνευματικής φύσης. Το ανείπωτο όνομα Εκείνου, που θα έμενε διαφορετικά χωρίς έκφραση, αντικαταστάθηκε από τον ιερό αριθμό 4, τον πλέον δεσμευτικό και σεπτό όρκο των αρχαίων μυστικών – την Τετρακτύν. (2)
Ο όρκος των Πυθαγορείων «ναὶ μὰ τὸν ἁμετέρᾳ ψυχᾷ παραδόντα τετρακτύν
παγὰν ἀενάου φύσεως», είναι ο ύμνος προς τη συμπαντική σοφία και δικαιοσύνη και αντιπροσωπεύει το μυστικό κλειδί της δημιουργίας.
Α.Παπαδομιχελάκη

Σημ: τα αποσπάσματα είναι από το «Ίσις Αποκαλυμμένη» της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, εκδόσεις «Ιάμβλιχος», 1997.
1. Ι.Α., τόμ.Α, βιβλ. Ι, σ.92

2. Ι.Α. τόμ.Α, βιβλ. Ι, σ.94


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!

theosophy-ult


 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.