Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Φύτρα η δύναμη της γέννησης

Φύτρο είναι η κατάσταση οποιουδήποτε σπόρου
ο οποίος αφού έχει έρθει σε επαφή με το νερό
έχει αρχίσει να βλασταίνει

Αποτελούν ολοκληρωμένη τροφή, καλλιεργούνται εύκολα χωρίς χώμα και ήλιο και ανήκουν στις ζωντανές τροφές με υψηλή ποσότητα ενζύμων, πρωτεΐνες ήδη διασπασμένες σε αμινοξέα και διαλυτά λιπαρά οξέα.
Δεν δημιουργούν αέρια στα έντερα πράγμα που γίνεται με τα μαγειρεμένα.

Τα φύτρα παράγονται με το ίδιο τρόπο που παρασκευάζουμε το σιταρόχορτο μέχρι το χρονικό σημείο πριν τη φύτευση του..

Εκτός από τα θρεπτικά τους οφέλη θα έχετε τη χαρά της δημιουργίας και της αυτάρκειας όταν θερίζετε τα αποτελέσματα της καλλιέργειάς σας!


Τι είναι τα φύτρα

Ο πολλαπλασιασμός των φυτών με σπόρο είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού στην φύση αλλά και ο πιο δημοφιλής στους ανθρώπους γιατί εμπεριέχει πλήθος συμβολισμών σχετικά με την διαδικασία της εξέλιξης. Ένας σπόρος μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο για μήνες ή χρόνια περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσει. Αλλά για όσο διάστημα βρίσκεται σε αναμονή κάποια μόρια, οι αναβολείς ενζύμων ελέγχουν τον μεταβολισμό του σπόρου, ώστε αυτός να μην αποσυντεθεί και χαλάσει.
Μόλις όμως ο σπόρος έρθει σε επαφή με το νερό οι αναβολείς ενζύμων αδρανοποιούνται και τα ένζυμα αναλαμβάνουν τη δράση τους βοηθώντας την ανάπτυξη του φυτού.
Φύτρο λοιπόν ονομάζεται η πρώιμη διαδικασία των πρώτων ωρών-ημερών ζωής ενός σπόρου που ξυπνάει από το λήθαργο (με τη βοήθεια του νερού) και πάει να γίνει φυτό, πετώντας ένας τρυφερό, άσπρο βλασταράκι.

Πού μας ωφελούν τα φύτρα

Τα φύτρα των σπόρων είναι εξαιρετικά πολύτιμη τροφή, ακόμη πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τους ίδιους τους σπόρους. Η αιτία είναι το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό.

Π.χ. Η βιταμίνη C στο σιτάρι που φυτρώνει αυξάνεται κατά 600% στην αρχή του φυτρώματος. Τα φύτρα είναι η καλύτερη "ζωντανή τροφή", στην πραγματικότητα είναι τόσο ζωντανά που συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθώς τα τρώμε. Επομένως, τα φύτρα είναι τροφή εξαιρετικής βιολογικής αξίας, που θα πρέπει να ενταχθεί δυναμικά στη διατροφή μας.

το φύτρο της ροβίτσας έχει την περιεκτικότητα υδατανθράκων ενός πεπονιού, την περιεκτικότητα βιταμίνης Α ενός λεμονιού, την περιεκτικότητα θειαμίνης ενός αβοκάντο, την περιεκτικότητα ριβοφλαβίνης ενός αποξηραμένου μήλου, τη νιασίνη μιας μπανάνας και το ασκορβικό οξύ ενός μούρου.



...τα φύτρα alfa alfa έχουν περισσότερη χλωροφύλλη από το σπανάκι, το λάχανο και το μαιντανό, κατεβάζουν την χοληστερίνη και τα λίπη. Το alfa alfa, ο ηλιόσπορος και το τριφύλλι περιέχουν 4% πρωτείνη ενώ το σπανάκι έχει μονο 2% ,όταν το κρέας περιέχει 19% πρωτείνη το φύτρο ροβίτσας περιέχει 28%, οι φακές και τα μπιζέλια έχουν 26% πρωτείνη. Τα φύτρα των δημητριακών και των ξηρών καρπών είναι πλούσια σε λιπαρά π.χ ηλιόσπορος είναι η τέλεια πηγή για ωμέγα 6. Το φύτρο του ραδικιού έχει 29 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το γάλα και 4 φορές περισσότερη βιταμίνη Α...
Εάν εξετάσει κανείς τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φυτρώματος θα νομίσει ότι είναι εργοστάσιο παραγωγής βιταμινών

Τα φύτρα περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Χάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.

Τα φύτρα παρέχουν δύο σημαντικά πράγματα στη διατροφή μας – μια σταθερή πηγή βιταμινών όλο το χρόνο και υψηλή περιεκτικότητα ενζύμων. Και τα δύο αυτά διατηρούν υψηλή την ενζυματική δράση του σώματός μας.

Τα ένζυμα, που αποτελούνται από βιταμίνες και μέταλλα, είναι ο πιο ζωτικής σημασίας παράγοντας που διατηρεί όλες τις λειτουργίες του σώματός μας. Χωρίς τα ένζυμα θα πεθαίναμε. Και η βασική αιτία της γήρανσης είναι ακριβώς αυτή, η έλλειψη ενζύμων. Η απώλεια των ενζύμων του σώματος είναι που μειώνει τις ζωτικές λειτουργίες των κυττάρων. Καθώς μειώνεται η λειτουργία των κυττάρων, δεν έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται τόσο γρήγορα. Συγχρόνως καθώς μειώνεται η δράση των ενζύμων τα κύτταρα γίνονται πιο ευάλωτα σε βλάβες από ελεύθερες ρίζες και άλλες τοξικές ουσίες που εμποδίζουν ακόμη περισσότερο την αναπαραγωγή τους.

Καθώς περνάνε τα χρόνια η αιτία που προκαλεί τη γήρανση και την ευαισθησία σε ασθένειες είναι ακριβώς η ανικανότητα του σώματος να αντικαταστήσει τα παλιά κύτταρα με νέα και υγιή σε αρκετά γρήγορο ρυθμό σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη απώλεια ενζύμων του σώματος.

Γι αυτό το λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο ευάλωτο καθώς μεγαλώνουμε. Διατηρώντας τη δράση των ενζύμων στο σώμα μας στα μέγιστα επίπεδα θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε βιολογικά νέοι και υγιείς. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουν τα φύτρα και γι αυτό το λόγο μπορούμε να τα αποκαλέσουμε πηγή νεότητας.

Τα φύτρα είναι γνωστά για τη θρεπτική τους αξία αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες πάνω από 5.000 χρόνια. Κινέζοι γιατροί τα σύστηναν για διάφορες θεραπείες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για τη χρήση τους από τους Ινδιάνους.
Στη Δύση κατά τα γραφόμενα χρησιμοποιήθηκαν από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζέιμς Κούκ ο οποίος στην προσπάθεια του να σώσει το πλήρωμά του από το σκορβούτο επέβαλε την κατανάλωση φύτρων.

τα φύτρα σιτηρών, σπόρων, οσπρίων και ξηρών καρπών είναι πολύ εύκολα στην πέψη. Η βλάστηση στην ουσία κάνει την πέψη για μας διασπώντας τα συμπυκνωμένα άμυλα σε πιο απλούς υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη σε ελεύθερα αμινοξέα ώστε τα δικά μας ένζυμα να μην χρειάζεται να δουλέψουν τόσο σκληρά. Εάν είχατε ποτέ πρόβλημα με την πέψη των οσπρίων, απλά κάντε τα φύτρα και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα


Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ενδιαφέρθηκαν διάφοροι διατροφολόγοι ώστε να βρούν ένα λαχανικό που να καλλιεργείτε κάθε εποχή του χρόνου με εύκολο τρόπο, χωρίς χώμα, χωρίς ήλιο, να μη δημιουργεί απορρίμματα κατά τη διάρκεια της παρασκευής του και να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Και κατέληξαν στα φύτρα τα οποία είναι τα πιο ολοκληρωμένα τρόφιμα σε θρεπτική αξία. Τα φύτρα είναι ζωντανή τροφή αφού ακόμα και όταν τα βάλουμε στο ψυγείο συνεχίζουν να αναπτύσσονται (με αργό ρυθμό).

Άλλα από αυτά είναι τραγανά, άλλα μαλακά, άλλα έχουν ελαφριά γεύση και άλλα πιο πικάντικη. Τα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση, ψιλοκομμένα μέσα σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά. Είναι μοναδική τροφή για υγιείς και αρρώστους, καθώς και για τα παιδιά.



Τα φύτρα είναι ζωντανές τροφές. Ακόμη και αφού τα βάλουμε στο ψυγείο συνεχίζουν να αναπτύσσονται, σε πιο αργό ρυθμό βέβαια, και να αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες. Σε αντίθεση με τα λαχανικά και τα φρούτα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ τα οποία αρχίζουν να χάνουν τις βιταμίνες τους μετά την συγκομιδή τους και συχνά πρέπει να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο πιάτο μας το χειμώνα.




Σπόροι για φύτρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο. Μεγαλώνουν σε κάθε κλίμα και δεν χρειάζονται ούτε χώμα ούτε ήλιο. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα φύτρα δεν περιέχουν χημικά, δεν παράγουν σκουπίδια, είναι πεντανόστιμα στις σαλάτες και όταν τρώγονται ωμά έχουν εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες. Συν του ότι δίνουν τη χαρά της δημιουργίας και της αυτάρκειας όταν θερίζετε τα αποτελέσματα της καλλιέργειάς σας!

Σπόροι για δημιουργία φύτρων

Μπορείτε να φτιάξετε φύτρα από όλους σχεδόν τους σπόρους όπως σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, φαγόπυρο, κινόα, αμάρανθος, κεχρί, τριφύλλι, άλφα άλφα, κάρδαμο, σινάπι, σέλινο, κρεμμύδι, καρότο, λάχανο, ραπανάκι, μπρόκολο, φακές, ροβίτσα, μπιζέλια, μαυρομάτικο φασόλι, ηλιόσπορο, σουσάμι, αμύγδαλαμ κολοκυθόσπορος κ.λπ.

δεν τρώμε φύτρα από όσπρια άσπρου χρώματος π.χ. φασόλι άσπρο, γίγαντες, σόγια, ρεβίθι

Αποφύγετε την κατανάλωση φύτρων από σπόρους σολανίδων (ντομάτα, πατάτα), γιατί περιέχουν το αλκαλοειδές σολανίνη που είναι τοξική ουσία.

Τα αμύγδαλα, το σουσάμι, ο λιναρόσπορος και οι κολοκυθόσποροι δεν βγάζουν φύτρο αλλά με το μούλιασμα αυξάνονται τα θρεπτικά τους στοιχεία και απενεργοποιούνται οι αναβολείς ενζύμων καθιστώντας τα πιο εύπεπτα.

Οι σπόροι πρέπει να είναι ολόκληροι, όχι αποφλοιωμένοι γιατί δεν βγάζουν φύτρο. Π.χ. οι σπόροι βρώμης που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι κατεργασμένοι και αποφλοιωμένοι και δεν βγάζουν φύτρο. Επίσης προτιμήστε βιολογικούς σπόρους και όχι πολυκαιρισμένους.


Πώς θα καλλιεργήσετε τα φύτρα

Βάλτε σε ένα σουρωτήρι μια ποσότητα σπόρων γύρω στις 2-3 κουταλιές σούπας. Καλό είναι να μην φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες γιατί μετά από την βλάστηση θα μεγαλώσουν στο μέγεθος και αφού μπουν στο ψυγείο καλό είναι να τους καταναλώνετε μέσα σε 4-5 μέρες.
Ξεδιαλέξτε και πετάξτε τους σπασμένους και όσους έχουν στίγματα.
Ξεπλύντε τους σπόρους καλά κάτω από το νερό της βρύσης.



Βάλτε τους σπόρους σε ένα γυάλινο βάζο μεγέθους μισού λίτρου τουλάχιστον. Το βάζο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να γίνεται εύκολα η κυκλοφορία του αέρα και επιπλέον να υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν τα φύτρα και να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.




Γεμίστε το βάζο με νερό έως 4-5 δάχτυλα πάνω από το επίπεδο των σπόρων. Σε αυτή τη φάση εάν δείτε κάποιους σπόρους να επιπλέουν αφαιρέστε τους με ένα κουτάλι γιατί είναι ακατάλληλοι και δεν θα φυτρώσουν.
Σκεπάστε το βάζο με ένα κομμάτι τούλι που θα σταθεροποιήσετε στο βάζο με ένα σφιχτό λαστιχάκι.
Αφήστε τους σπόρους να μουλιάσουν στο νερό όλη τη νύχτα, γύρω στις 8 ώρες.
Οι σπόροι μουσκεύονται ανάλογα με το μέγεθος τους
δηλ. οι μικροί 4-6 ώρες και οι μεγαλύτεροι 8-12 ώρες.
με εξαίρεση το φαγόπυρο 15-60 λεπτά, το κινόα που θέλει 3 ώρες και το κάρδαμο που θέλει μόνο ξέβγαλμα και καθόλου μούλιασμα.

*π.χ. όταν λέμε φύτρωμα 5 μέρες το άλφα άλφα σημαίνει ότι για 5 μέρες το ξεπλένω-ποτίζω 2-3 φορές την ημέρα


Αφού περάσει ο χρόνος μουλιάσματος αναποδογυρίστε το βάζο χωρίς να βγάλετε το τούλι και πετάξτε το νερό. Ξαναγεμίστε με νερό το βάζο, έτσι όπως είναι με το τούλι, ξεπλύντε τους σπόρους και πετάξτε πάλι το νερό, επαναλάβετε 3-4 φορές. Στο τελευταίο ξέβγαλμα φροντίστε να φύγει όση περισσότερη ποσότητα νερού γίνεται. Καλό είναι να αφήσετε το βάζο αναποδογυρισμένο σε λοξή θέση στο νιπτήρα σας ή κάπου για να στραγγίζει καλά το νερό.



βασικό είναι οι σπόροι κατα τη διαδικασία του φυτρώματος να αερίζονται καλά ώστε να μη μουχλιάσουν
Αυτή τη διαδικασία ξεπλύματος την επαναλαμβάνετε κάθε 8 ώρες : πρωί, μεσημέρι και βράδυ μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι. Το καλοκαίρι η βλάστηση γίνεται πιο γρήγορα απ’ ότι τον χειμώνα ( το χειμώνα μπορεί να ξεπλένω 2 φορές την ημέρα)

...μόλις δώ ότι βγήκε το φύτρο τότε μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ή τα βάζω στο ψυγείο ώστε να καθυστερήσουμε την διαδικασία και να προλάβουμε να τα φάμε, δεν τα τρώω αν φύγει πάνω από 1/2 εκατοστό.
Mην τα αφήσετε ποτέ πάνω από 6 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.

Όταν τα φύτρα γίνουν ξεπλύντε τα σε σουρωτήρι, στραγγίστε τα καλά ( αφήστε τα μερικές ώρες να στραγγίξουν καλά ή περάστε τα στο salad spinner) και βάλτε τα σε γυάλινο δοχείο με καπάκι στο ψυγείο ή σε σακούλάκι που να κλείνει αεροστεγώς. Εκεί συνεχίζουν να μεγαλώνουν αλλά με πιο αργό ρυθμό. Καταναλώστε τα μέσα σε 1 εβδομάδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φύτρα δεν μυρίζουν ποτέ και δεν είναι ξινά σε γεύση. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι χάλασαν και θα πρέπει να πεταχτούν.
Τα χρησιμοποιούμε μέσα σε smoothies με φρούτα, σε πράσινους χυμούς, σε σάντουιτς, πάνω στη σαλάτα μας ή σαν φαγητό, αλέθοντας τους στο μπλέντερ με διάφορα καρυκεύματα και λαχανικά.

* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!

Πηγή

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.