Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Οι ΗΠΑ παραδίδουν τα ηνία στην διαχείριση ιντερνετικών ονομάτων

To αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου 2014 την απόφασή του να παραδώσει το 2015 την διακυβέρνηση του Διαδικτύου στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΗΕ, ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί πριν από 11 τουλάχιστον χρόνια. Η Διεθνής Επιτροπή Διαχείρισης Ονομάτων και Αριθμών χειροκρότησε την απόφαση και δήλωσε ότι η τεχνική κοινότητα είναι ώριμη να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής. Προς το παρόν, δεν θα αλλάξει τίποτα στην διαχείριση του Ίντερνετ.

Το θέμα που συζητιέται επί χρόνια σε διεθνείς διασκέψεις για το Ίντερνετ -ειδικά όταν διεξαγόταν σε χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ακόμα και «εχθροί του Διαδικτύου», όπως η Τυνησία το 2013- ήταν η περιβόητη «διακυβέρνηση» του Διαδικτύου ή μάλλον, η αφαίρεση της εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω στους υπολογιστές που στηρίζουν όλο το Ίντερνετ και η απόδοσή της στα χέρια επιτροπής από κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΟΗΕ. Η διαχείριση του συστήματος συσχετισμού ονομάτων και αριθμών, η διατήρηση του μητρώου διευθύνσεων και άλλες εξουσίες παρέμεναν από το 1998 στα χέρια της μη κερδοσκοπικής επιτροπής ICANN -η οποία υπαγόταν στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου- έβρισκε αντίθετες πολλές κυβερνήσεις από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι χώρες αυτές ζητούσαν τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν μέλη κυβερνήσεων υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Ο ρόλος της ICANN θεωρείται καθαρά τεχνικός και η ανάθεση του ρόλου αυτού σε μια αμερικανική εταιρεία εξηγείται ιστορικά (εκεί ξεκίνησε o πρόδρομος του Ίντερνετ, το ARPAnet). Εντούτοις, πολλές κυβερνήσεις και χρήστες θεωρούσαν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει πλέον, για να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα όπως η αποκοπή μιας ολόκληρης χώρας από το Ίντερνετ από σύγχυση στο σύστημα απόδοσης ονομάτων και αριθμών (π.χ. μπλοκάροντας τις διευθύνσεις με την εθνική της κατάληξη ή αφαιρώντας το «όνομά της» από τον κατάλογο ώστε να είναι αδύνατος ο εντοπισμός της, δηλαδή μπορούσε ουσιαστικά να την «πετάξει έξω»). Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το έπραξαν, ούτε απείλησαν να το πράξουν.

Μπορεί φαινομενικά οι καταλήξεις στο Ίντερνετ να φαίνονται άχρηστα όπλα για την άσκηση πολιτικής. Το 2003 η ICANN είχε κάνει πίσω σε ένα ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο ζήτημα, γεγονός που μαρτυρούσε αντίθετο. Η επιτροπή είχε τότε αποφασίσει να μην εισάγει τις καταλήξεις .xxx για τους πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους μετά από διαμαρτυρίες στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και μετά την αντίδραση από την (τότε) κυβέρνηση Μπους. Το γεγονός έπληξε την εικόνα της ICANN ως ανεξάρτητης και θύμισε στους απανταχού παρατηρητές ότι η ICANN είναι μια αμερικανική εταιρεία.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthiΔιαβάστε επίσης:

Guardian: Μια ολόκληρη δεκαετία χάθηκε για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ο Χιώτης δάσκαλος του Αϊνστάιν-Η ζωή του παγκοσμίου φήμης μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή [εικόνες]

Ενδείξεις παγκόσμιου κραχ

Έλληνας βρήκε δεύτερο γενετικό κώδικα μέσα στο DNA

Αμερικανοί πολίτες: Δεν θεωρούμαστε πλέον απόλυτη υπερδύναμη

* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!

tech.in.gr

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.