Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

10 + 1 πρακτικά tips για να μη γίνει το παιδί μας παχύσαρκο

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για την υγεία του παιδιού μας. Κακή διατροφή, έλλειψη κίνησης, προσκόλληση σε τηλεόραση και υπολογιστή, υπερβολικό στρες, αποτελούν μερικούς μόνο από τους κύριους παράγοντες που ενισχύουν τη ροπή των παιδιών στα πολλά – περιττά κιλά που επιβαρύνουν την υγεία τους.

Ας δούμε λοιπόν 10+1 απλές – εφαρμόσιμες στην καθημερινότητα της οικογένειας προτάσεις, που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος:



1. Μαθαίνουμε τα παιδιά μας να τρέφονται σωστά από τα πρώτα τους βήματα.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Εάν εντάξουμε τα όσπρια, τα φρούτα, τα ψάρια, τα λαχανικά από νωρίς στην διατροφή της οικογένειας και δεν υποχωρήσουμε σε τυχόν αντιδράσεις των παιδιών, έχουμε κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να μάθουν να τρέφονται υγιεινά.

2. Μαθαίνουμε στο παιδί ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο – σαφώς καθορισμένο ωράριο φαγητού το οποίο και τηρείται με σχετική ακρίβεια.

Προφανώς και θα υπάρχουν εξαιρέσεις ή "προσαρμογές" λόγω αλλαγών στις καθημερινές υποχρεώσεις, όμως η τήρηση ενός βασικού ωραρίου για τα γεύματα βοηθάει τα μέγιστα στο να αποφεύγονται οι πρόχειρες – μη υγιεινές διατροφικές λύσεις.

3. Φροντίζουμε ώστε το παιδί να τρώει καθημερινά ένα καλό πρωινό.

Δεν είναι τυχαία η σημασία που αποδίδουν όλοι οι ειδικοί στο πρωινό γεύμα. Έτσι, το σωστό πρωινό βοηθάει ώστε το παιδί να μην παρασυρθεί σε ενδιάμεσες κακές διατροφικές επιλογές όπως και να μην τρώει υπερβολικά στο μεσημεριανό γεύμα.

4. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να τρώει πάντα στο τραπέζι και όχι μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Το να τρώει το πιαδί μπροστά στον υπολογιστή ή την ΤV είναι πραγματικά μία …συνταγή παχυσαρκίας! Το παιδί, -όπως και οι μεγαλύτεροι…-, πρέπει να τρώει πάντοτε στο τραπέζι και στα πλαίσια μίας καθορισμένης διαδικασίας.

5. Αποφεύγουμε να βάζουμε μπροστά στο παιδί ένα μεγάλο πιάτο, "φορτωμένο" με φαγητό.

Οι μεγάλες μερίδες λειτουργούν αποτρεπτικά, καθώς αγχώνουν το παιδί. Είναι προτιμότερες οι μικρότερες μερίδες όπου το κάθε είδος φαγητού θα έχει ξεκάθαρη θέση μέσα στο πιάτο.

6. Φροντίζουμε να ετοιμάζουμε καθημερινά κολατσιό για το σχολείο.

Μία από τις βασικότερες αιτίες παχυσαρκίας είναι η άστατη διατροφή του παιδιού εκτός σπιτιού. Το μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό είναι η καλύτερη επιλογή για ν' αποφύγουμε τις λανθασμένες διατροφικές επιλογές απ' έξω.

7. Φροντίζουμε ώστε το ψυγείο του σπιτιού να μην είναι μονίμως γεμάτο από γλυκίσματα κι αναψυκτικά.

Εάν εμείς παρασυρόμαστε όταν ανοίγουμε το ψυγείο και βρίσκουμε μπροστά μας μία σοκολάτα, πόσο περισσότερο θα συμβαίνει αυτό στο παιδί. Τα γλυκά, όπως και τ' αναψυκτικά, προφανώς και χρειάζονται. Οι ποσότητες ωστόσο που θα μπαίνουν στο σπίτι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και ελεγχόμενες.

8. Ενθαρρύνουμε το παιδί να κινείται.

Όταν το παιδί περνάει πολλές ώρες ακίνητο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης είναι περίπου αναμενόμενο ότι θα βάλει περιττά κιλά. Πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνουμε το παιχνίδι που προυποθέτει τη σωματική κίνηση και άσκηση όπως επίσης και τις αθλητικές δραστηριότητες.

9. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το φαγητό για να επιβραβεύσουμε το παιδί ή να του δώσουμε κίνητρο.

Μία τέτοια επιλογή μπορεί βραχυπρόθεσμα να λειτουργήσει, μακροπρόθεσμα όμως θα φέρει μάλλον τ' αντίθετα αποτελέσματα.

10. Εξηγούμε στο παιδί γιατί η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την υγεία του.

Η σωστή ενημέρωση του παιδιού μας από τα πρώτα χρόνια της ζωής του για τη σημασία που έχει η σωστή διατροφή για την υγεία του, θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να τρώει πολύ πιο συνειδητοποιημένα και να κάνει τις σωστές επιλογές όσο μεγαλώνει.

11. Όταν βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό.

Είμαστε γονείς αλλά όχι …ειδικοί σε θέματα διατροφής! Όταν λοιπόν βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τη διατροφή του παιδιού μας απευθυνόμαστε άμεσα σε κάποιον ειδικό και δεν αυτοσχεδιάζουμε. Εκείνος θα μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για ν' αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και κυρίως αποτελεσματικά το συγκεκριμένο πρόβλημα.

* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!

praktikesidees.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.