Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Στην Ελλάδα το αρχαιότερο κλήμα του κόσμου

Μετά την αρχαιότερη ελιά στον κόσμο (βλ. σχετική ανάρτηση εδώ), έρχεται να προστεθεί και το αρχαιότερο κλήμα στον κόσμο, το οποίο και πάλι βρίσκεται πάνω σε ελλαδικό έδαφος. Πρόκειται για το περίφημο κλήμα του Παυσανία ή κλήμα των Καλαβρύτων, στον περίβολο του ναού του Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι του δήμου Καλαβρύτων, 190 χιλιόμετρα απόσταση από την Αθήνα.

Το κλήμα αυτό φαίνεται πως είχε κάνει εντύπωση ήδη από την αρχαιότητα, αφού στα Αρκαδικά του ο Παυσανίας το περιγράφει ως "φαινόμενο αξιοπερίεργο". Σύμφωνα με τα γραφόμενά του, ο Έλληνας περιηγητής κατευθύνθηκε προς τη συγκεκριμένη περιοχή προς αναζήτηση του ποταμού με τις πέστροφες που κελαηδούσαν σαν πουλιά. Όταν διαπίστωσε ότι επρόκειτο απλά για σχήμα λόγου και ότι οι πέστροφες δεν κελαηδούσαν κυριολεκτικά, αλλά μεταφορικά, λόγω της νοστιμιάς τους, στάθηκε να ξεκουραστεί στο σημείο που βρίσκεται το κλήμα, το οποίο και μνημόνευσε στα γραπτά του.

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι στην παράδοση του τόπου που τοποθετούν την ύπαρξη του κλήματος πολύ πίσω στον χρόνο, εκεί που η ιστορία μπλέκεται με τη μυθολογία. Ένας από αυτούς έχει συνδεθεί με τον ήρωα Ηρακλή, την εποχή που κυνηγούσε την χρυσόκερο κερυνίτιδα έλαφο στη γύρω περιοχή. Στην προσπάθειά του ελαφιού να ξεφύγει, μπλέχτηκαν τα κέρατά του στο κλήμα, με αποτέλεσμα ο Ηρακλής να το φτάσει και να το αιχμαλωτίσει. Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη θέση λέγεται επίσης και Κυνηγάρι.
Μία ακόμη παράδοση θέλει τον ίδιο τον Παυσανία να έχει φυτεύσει το φυτό, γι' αυτό και έμεινε γνωστό ως το κλήμα του Παυσανία.

Το υπερήλικο γιγαντιαίο κλήμα ανθίζει μέχρι και σήμερα, χωρίς ωστόσο να παράγει πλέον καρπούς. Αποτελείται από εννέα ογκώδεις κορμούς και έχει μήκος εκατό μέτρα που απλώνονται πάνω από μια συστάδα πουρναριών. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 3.000 χρόνια και από το 1976 έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.


Πληροφορίες άρθρου από εδώ και εδώ. Φωτογραφία από εδώ.

Εύα Ψαρρού


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!

greeksurnames


 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.