Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Η Χίμαιρα

Ένα ακόμη περίεργο ον στην ελληνική μυθολογία ήταν η Χίμαιρα. Η Χίμαιρα ήταν κόρη του Τυφώνα και της Έχιδνας. Αδέλφια της ήσαν ο Κέρβερος, η Λερναία Ύδρα και η Σφίγγα. Ο Όμηρος αναφέρει: «Από θεούς κρατούσε η φύτρα της, όχι από ανθρώπους, κι είχε λιόντα κεφάλι, ουρά δρακόφιδου και μεσοκόρμι γίδας και ξεπετούσε από τα ρουθούνια της φωτιές τρανές και φλόγες». Μας πληροφορεί επίσης ότι το τέρας αυτό το είχε αναθρέψει ο Αμισώδαρος ή Αμιωδαρόνης , βασιλιάς της Καρίας. Ο Ησίοδος επίσης επιβεβαιώνει ότι η Χίμαιρα «είχε τρία κεφάλια. Το ένα ήταν κεφάλι φοβερού λιονταριού, το άλλο κατσίκας και το τρίτο τρομερού δράκοντα. Το κορμί της μπροστά ήταν λιοντάρι, πίσω δράκοντας και στη μέση κατσίκας, που ξερνούσε φωτιές». Γνωρίζουμε ακόμη ότι με τις φωτιές που ξερνούσε από τα τρία της στόματα προξενούσε μεγάλες καταστροφές στα σπαρτά. Έτρωγε επίσης ζώα και ανθρώπους.

Ως κατοικία του τέρατος αυτού αναφέρονται πολλές περιοχές όπως η Φρυγία, οι Ινδίες, ακόμη και η Λιβύη. Επισημότερες όμως φαίνεται πως είναι η αρχαία Κόρινθος και η Σικυώνα, διότι παράσταση Χίμαιρας έφεραν τα νομίσματά τους αλλά και οι ασπίδες των οπλιτών τους. Απεικονίσεις με την χίμαιρα έφεραν στις ασπίδες τους και οι οπλίτες της Κυζίκου και της Ζελείας, γεγονός που σημαίνει ότι η Χίμαιρα είχε γνωρίσει ημέρες δόξας.
Οι μύθοι της Χίμαιρας διαβάζονται στην Αινειάδα του Βιργίλιου, στην Ιλιάδα (Ζ’ 179-182), του Ομήρου, στη Θεογονία του Ησίοδου και αλλού.
Την Χίμαιρα, που ερήμωνε την πανίδα και την χλωρίδα της Λυκίας, καθώς και τους κατοίκους της, ανέλαβε να σκοτώσει ο ήρωας Βελλεροφόντης, μετά από εντολή του βασιλιά της Ιοβάτη. Ο ήρωας κατάφερε τον άθλο, γιατί περί άθλου επρόκειτο, με την βοήθεια του φτερωτού αλόγου, του Πήγασου. Ο Πήγασος, το άτι με τα χρυσά φτερά, και ο Χρυσάωρ γεννήθηκαν από την ένωση του Ποσειδώνα και της Μέδουσας, άλλο τέρας αυτή, μετά τον αποκεφαλισμό της από τον Περσέα. Ο κορίνθιος ήρωας Βελλεροφόντης, γιος του Γλαύκου και εγγονός του Σισύφου, εδάμασε τον Πήγασο με τα γκέμια με το χρυσό χαλινάρι , που του δώρισε η Αθηνά. Έτσι ο Βελλεροφόντης υπερήφανος και σίγουρος στην ράχη του Πήγασου πέταξε να συναντήσει τη Χίμαιρα. Μόλις την είδε με δύναμη και χωρίς δισταγμό σήκωσε το κοντάρι του με την μολυβένια αιχμή και το έμπηξε στο φλεγόμενο στόμα της. Το μολύβι έλιωσε από τις φλόγες, την δηλητηρίασε και την θανάτωσε.
Οι επιστήμονες στις μέρες μας έχουν “υιοθετήσει” την λέξη χίμαιρα, για να περιγράψουν όντα που δημιουργήθηκαν από το συνδυασμό ετερόκλητων γενετικών στοιχείων. Η Γενετική επιστήμη περιγράφει ζωντανούς οργανισμούς που έχουν περισσότερους από έναν γενετικούς κώδικες ή κύτταρα από περισσότερους από έναν οργανισμούς. Πρόσφατα μάλιστα επετράπη στους επιστήμονες να αναμείξουν ανθρώπινο γενετικό υλικό με ζωικό, σε υβριδική έστω μόνο μορφή. Δηλαδή, τους δόθηκε η άδεια, να φτιάξουν χίμαιρες! Δηλαδή, σημεία και τέρατα.
Το 2007 το Πανεπιστήμιο της Washington ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο μιας έρευνας οι ερευνητές ανέσυραν τυχαία από τα βαθιά νερά του νησιού Whidbey ένα μοναδικό είδος ψαριού, ένα albino ratfish. Το ψάρι ήταν ηλικίας 2-3 ετών, πάλλευκο με αργυρή γυαλάδα και άτονα πράσινα μάτια. Επέζησε για λίγες μόνο ώρες. Ειπώθηκε ότι είναι το πρώτο albino ψάρι του είδους του, που έχει ανακαλυφθεί και αποτελεί το μοναδικό δείγμα albino ratfish στην συλλογή του πανεπιστημίου, που αποτελείται από τουλάχιστον 7.200.000 είδη ψαριών. Υπάρχει ακόμη ένα ψάρι ratfish, γνωστό και ως ratfish ή ximaera Monstrosa ή ψάρι φάντασμα. Είναι ψάρι ιδιόμορφο, κάτι μεταξύ καρχαριοειδών και σελαχοειδών, και είναι δηλητηριώδες.
Μέχρις σήμερα, γνωρίζαμε πως η λέξη χίμαιρα σήμαινε μεταφορικώς τον απραγματοποίητο πόθο, το γέννημα της φαντασίας, την αναζήτηση του ανέφικτου, το ουτοπικό. Ως τώρα γνωρίζαμε τον μύθο που έφτασε στις μέρες μας από τα βάθη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Γνωρίζαμε το αιμοβόρο, ανθρωποκτόνο τέρας που ανάσαινε φωτιά, είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού και για ουρά είχε ένα φίδι. Ήταν η θυγατέρα του Τυφώνος και της Έχιδνας, που σαν μεγάλωσε, ενώθηκε με τον Όρθρο και γέννησαν το Λιοντάρι της Νεμέας και τη Σφίγγα. Γνωρίζουμε ακόμη ότι την Χίμαιρα σκότωσε ο ήρωας Βελλεροφόντης. Τον Όρθρο και το Λιοντάρι της Νεμέας σκότωσε ο Ηρακλής. Την Σφίγγα ο Οιδίπους.
Ότι όμως σε κάποιο πολύ μακρινό παρελθόν οι άνθρωποι ή κάποιοι άνθρωποι κατόρθωσαν να κάνουν γενετικά πειράματα και να δημιουργήσουν τέρατα υβριδικά, τώρα τελευταία άρχισα να το σκέπτομαι, και μάλιστα πολύ σοβαρά.


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!

chryssablog


 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.