Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Αυτοεκπληρούμενες προφητείες: Γιατί όταν σκέφτομαι κάτι κακό γίνεται;

Μια παγίδα, καθώς προσπαθείτε να ξεπεράσετε τη νευρικότητα και τους φόβους σας, είναι ο απαισιόδοξος τρόπος σκέψης που μπορεί να υιοθετήσετε, προβλέποντας ότι δεν.....
πρόκειται να τα καταφέρετε. Το μόνο που έ­χετε να κάνετε για να εξασφαλίσετε την αποτυχία είναι να προβλέψετε ότι θα αποτύχετε. Όταν λέτε στον εαυτό σας πως δεν θα τα καταφέρετε σε κάτι, αμέσως επιβραδύνετε την ενέργεια που επιστρατεύετε για τις προσπάθειές σας.
Από τον ψυχοθεραπευτή, Πώλ Χωκ
Αρχίζετε να σκέφτεστε τον εαυτό σας σαν αποτυχημένο και να φαντάζεστε πως ένα σωρό πράγματα δεν θα πάνε καλά. Εν ολίγοις, προσανατολίζεστε προς
την αποτυχία. Κι έπειτα, όταν αποτυγχάνετε, συγχαίρετε τον εαυτό σας που κάνατε τόσο καλή πρόβλεψη.
Ξέρω έναν νεαρό που είναι αρκετά έξυπνος ώστε να πάει στο πανεπιστήμιο και να γίνει σωστός ηγέτης. Κι όμως, αυτός ο
άνθρωπος το μόνο που κάνει είναι να απο­τυγχάνει, επειδή διαρκώς προβλέπει πως θα αποτύχει. Πολύ συχνά, μάλιστα, δεν προσπαθεί καν. Αυτό από μό­νο του προδικάζει την αποτυχία του. Για παράδειγμα, ή­ταν σίγουρος ότι δεν θα κατάφερνε να κάνει επανάληψη στα μαθήματά του στην τελευταία τάξη του γυμνασίου κι έτσι αρνήθηκε έστω και να προσπαθήοει.
Δεν πέρασε λοι­πόν στις εξετάσεις του - όπως ακριβώς το είχε προβλέψει. Ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό πως, αν είχε κάνει μια προσπάθεια, ίσως να τα είχε καταφέρει, παρόλο που οι πιθανότητες αποτυχίας ήταν πολλές. Όλο αυτό το διάστη­μα όμως παρίστανε (είτε το ήξερε είτε όχι) πως είχε μια κρυστάλλινη σφαίρα που μπορούσε να προφητέψει με α­κρίβεια την έκβαση όλων των ενεργειών του. Το ίδιο συνέβαινε κάθε φορά που έκανε αίτηση να προσληφθεί σε κά­ποια δουλειά. Κατέστρεφε τις ελπίδες του σε τέτοιο βαθ­μό, ώστε ήταν σίγουρος πως δεν επρόκειτο να πιάσει δου­λειά. Κι έπειτα έμπαινε σε κάποιο κατάστημα με αυτή τη βεβαιότητα έκδηλη στο πρόσωπό του, στις κινήσεις του σώματός του και στη φωνή του. Ο υπεύθυνος του καταστή­ματος υπέθετε αμέσως ότι ήταν αποτυχημένος, ότι διέθε­τε ελάχιστη αυτοπεποίθηση και πως ίσως να μην ήθελε καν τη δουλειά, γιατί δεν έδινε την εντύπωση πως την κυνηγούσε. Φυσικά, τον απέρριπτε κι έτσι πελάτης μου πήγαινε στο σπίτι του και διαβεβαίωνε τον καθέναν πως οι προβλέψεις του είχαν επαληθευτεί. Αυτό που δεν συνειδητοποιούσε ήταν πως, μ’ έναν αυτόματο κι ασυνείδητο τρόπο, σκόπιμα κι επιμελημένα, πάλευε να ηττηθεί.
Ο ίδιος έκανε τις προβλέψεις του να βγαίνουν αλη­θινές. Όταν εξασκούμε αυτό το είδος της αυτοεκπληρού- μενης προφητείας, συχνά εντυπωσιαζόμαστε από το πό­σο εύκολα επαληθευόμαστε. Αυτό που δεν συνειδητοποιού­με πάντα είναι πως, όταν κάνουμε μια τέτοια προφητεία, προσπαθούμε σκληρά ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το α­ποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς που προβλέψαμε, ακόμα κι αν είναι αρνητικό για μας.
Αν λοιπόν υιοθετείτε αυτή τη στάση όταν θέλετε να υ­περνικήσετε τις ανησυχίες και τους φόβους σας, όσο κι αν προσπαθείτε, δεν πρόκειται να τα καταφέρετε.
Αν, α­πό την άλλη μεριά, σκεφτείτε ότι δεν είστε σίγουροι πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, αλλά η προσπάθεια εί­ναι πιο σημαντική από την επιτυχία, ίσως διαπιστώσετε πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα έχετε επιτυχία.


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!

thesecretrealtruth
kalyterotera.gr


 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.