Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Οι βλαβερές συνέπειες του …αντικαπνιστικού Νόμου

ΠΑΡΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ

Ας υποθέσουμε –έστω για μια στιγμή- πως ο πρόσφατος νόμος πετυχαίνει απολύτως τον στόχο του, που δεν είναι μόνο ο περιορισμός του καπνίσματος αλλά και θέμα προτύπου, σκοπεύει δηλαδή στην εξάλειψη του καπνίσματος (διακαής πόθος των μη καπνιστών). Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αίφνης γίνεται ένα «θαύμα» και όλοι οι Ελληνες καπνιστές «σβήνουν το τσιγάρο». Εχετε σκεφθεί τις συνέπειες;

Συνέπεια πρώτη

Μας λένε ότι είμαστε (οι καπνιστές) το 60% του πληθυσμού. Ας το πάρουμε έτσι και μάλιστα ας υπολογίσουμε ότι καπνιστές είναι το 60% του ενήλικου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 4.500.000 άνθρωποι.

Ας υποθέσουμε επίσης ότι όλοι είναι ψιλοκαπνιστές του ενός πακέτου ημερησίως. Αυτό χοντρικά σημαίνει ότι κάθε ημέρα πωλούνται 4.500.000 πακέτα τσιγάρα, δηλαδή ετησίως 1.642.500.000, ας το πούμε χοντρικά ενάμισυ δισεκατομμύριο πακέτα!

Ας υποθέσουμε ότι όλα είναι χαμηλής τιμής, της τάξης των 3.5 Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ετήσιος τζίρος του καπνίσματος είναι τουλάχιστον 5.748.750.000 ας το πούμε χοντρικά πεντέμισι δισεκατομμύρια Ευρώ!

Γνωρίζετε άραγε, από τα 3.5 Ευρώ του κάθε πακέτου, πόσα καταλήγουν στο κράτος με διάφορες μορφές (ΦΠΑ καπνικός φόρος κλπ.); Περίπου τα 2.7 Ευρώ! Η καθαρή αξία ενός πακέτου είναι περί τα 0.75 Ευρώ, όσο δηλαδή τα αγοράζει ο αλλοδαπός που τα πουλάει στην Ομόνοια περίπου 1 Ευρώ το πακέτο και κρατάει το διάφορο για τον κόπο του.


Αν λοιπόν αίφνης γίνει ένα «θαύμα» και όλοι οι Ελληνες καπνιστές «σβήσουν το τσιγάρο», το κράτος θα χάσει αμέσως 4.434.750.000, ας το πούμε χοντρικά τεσεραμισυ δισεκατομμύρια Ευρώ! Σε μια μόνο πενταετία θα χάσει εικοσιδύο δισεκατομμύρια Ευρώ! (Για όσους έχουν ξεχάσει τις δραχμές: 7.480.000.000.000 δηλαδή περίπου επτάμιση τρισεκατομύρια δραχμές.)

Όμως το κράτος είμαστε εμείς, δηλαδή θα λείψουν από μας. Από όλους εμάς, καπνιστές και μη καπνιστές. Επειδή δε το έσοδο αυτό έχει προβλεφθεί και εγγραφεί στους προϋπολογισμούς, που σημαίνει πως το κράτος το προσδοκά και το χρειάζεται, γεννάται το αμείλικτο ερώτημα «πως θα το αναπληρώσει το κράτος;» Θα το πληρώσει άραγε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου από την τσέπη της; Θα το επιδοτήσουν οι Ευρωπαίοι, όπως κάποτε επιδοτούσαν το ξερίζωμα των λιόδεντρων; Φοβάμαι πως τίποτε από αυτά δεν θα γίνει, απλώς οι Ελληνες φορολογούμενοι θα κληθούν όλοι μαζί (ανεξάρτητα του αν καπνίζουν ή όχι) να καλύψουν μια τρύπα εικοσιδύο δισεκατομμυρίων Ευρώ σε πέντε χρόνια.

Με δυο λόγια. Αν εγώ που καπνίζω 4 πακέτα την ημέρα, αύριο «το σβήσω», αυτόματα θα επιβαρύνω τον γείτονα μου –που δεν καπνίζει- να πληρώνει ενάμιση πακέτο την ημέρα δηλαδή περίπου 2000 Ευρώ ετησίως (και άλλα τόσα εγώ). Αφού οι μη καπνιστές είναι λίγο λιγότεροι από τους καπνιστές και αφού το κρατικό έσοδο είναι σχεδόν το 85% της αξίας του πακέτου.

Το σκέφτηκες αυτό ποτέ γείτονά μου, που σκούζεις και τσιρίζεις ολημερίς να κόψουμε το τσιγάρο για να γίνουμε «Ευρωπαίοι»;

Συνέπεια δεύτερη

Ας υποθέσουμε πως σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν είκοσι χιλιάδες επαρχιακά καφενεδάκια και ψησταριές. (αυθαίρετο το νούμερο αλλά όπως θα δείτε, δεν παίζει ρόλο η απόκλιση από την πραγματικότητα). Πως επιβιώνουν αυτές οι επιχειρήσεις; Από τα τσιπουράκια, το κρασάκι, το ουζάκι, τα μεζεδάκια, κάνα κοψίδι και κάνα λουκάνικο στις καλές ημέρες και την ταβλο/χαρτοπαιξία. Εκεί μαζεύονται κάθε μέρα οι άνθρωποι του μόχθου, ντόπιοι όλοι τους είτε για να καλαμπουρίσουν είτε για να συναντηθούν, είτε για να διασκεδάσουν, είτε για να δουν έναν αγώνα στην εξηντάρα Plasma που αγόρασε με 60 δόσεις ο καφετζής και πληρώνει και το επαγγελματικό Nova (από φέτος θα πληρώνει και το connex TV), είτε για να παίξουν ένα πλακωτό ή μια πρέφα. Εκεί γορτάζουν τους γάμους τους, εκεί γλεντάνε τα βαφτίσια των παιδιών τους.

Γνωστή σε όλους σας η εικόνα υποθέτω. Σας προκαλώ τώρα. Προσπαθείστε να φανταστείτε ένα χειμωνιάτικο απόγευμα σε ένα τέτοιο κεφενεδάκι ενός χωριού των Τρικάλων, της Καλαμάτας, των Χανιών ή της Ξάνθης, με όλα τα παραπάνω στοιχεία, την μασίνα να ζεσταίνει, φλούδες πορτοκαλιού πάνω της ν’ αρωματίζουν την ατμόσφαιρα, τα κεράσματα, τα πειράγματα, τους ψιλοτσαμπουκάδες… αλλά χωρίς καπνό! Το φαντάζεστε; Παίζει; Αν κάποιος απαντήσει «ναι» απλά το φαντάζεται… δεν έχει ζήσει εκεί ποτέ! Εμένα τουλάχιστον, μου φέρνει στον νου την απίθανη διαφήμιση μιας μπύρας με το φασκόμηλο και τα κουλουράκια (μην το πιούμε ξεροσφύρι…)

Άντε όμως και σπάει ο διάολος το ποδάρι του και η Ελλάδα «σβήνει το τσιγάρο»! Θα σβήσει αυτόματα και τις είκοσι χιλιάδες αυτές επιχειρήσεις! Ολες, με μιας! Επειδή κανείς πια δεν θα πάει στο καφενείο να παίξει χαρτιά ή να δει τον Θρύλο σε στυλ «φλωρέ» άκαπνος! Θα τον δει σπίτι του! (Όλοι μπορούν να δίνουν 15 Ευρώ τον μήνα στον Κωτσόβολο και να πάρουν μια εξηντάρα Plasma, αλλά προτιμούν να πάνε στο καφενείο για την παρέα και τον φραμπαλά). Αν όμως κόψει το 60% της πελατείας, ο κάπελας δεν θα έχει να πληρώσει τα 140 Ευρώ του επαγγελματικού Nova. Οπότε θα του φύγουν όλοι πια! Αμα κλείσει, θα απολύσει και τον έναν κακομοίρη υπάλληλο που έχει. Είκοσι χιλιάδες απολύσεις μεταφράζονται σε είκοσι χιλιάδες επιδόματα ανεργίας, δηλαδή περίπου οκτώ εκατομμύρια Ευρώ μηνιαίως!

Θα τα πληρώσει άραγε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου από την τσέπη της; Θα τα επιδοτήσουν οι Ευρωπαίοι, όπως κάποτε επιδοτούσαν το ξερίζωμα των λιόδεντρων; Οχι γείτονα μου, εσύ και εγώ θα τα πληρώσουμε!

Συνέπεια τρίτη, τέταρτη κλπ.

Σκεφτείτε λίγο, όλο τον κύκλο γύρω από το κάπνισμα. Αρχίστε από τον παραγωγό που κανείς δε θα αγοράζει το προϊόν του και θα κλείνει τους δρόμους τα Χριστούγεννα διαμαρτυρόμενος γιατί δεν έχει να ζήσει την οικογένειά του. Αυτός αυτόν τον κλήρο έχει και όπου φυτρώνει καπνός δεν φυτρώνει τίποτ’ άλλο. Σκεφτείτε τις καπνοβιομηχανίες που θα διαγράψουν την Ελληνική αγορά, πράγμα που θα οδηγήσει άμεσα σε απολύσεις προσωπικού, το κύκλωμα μεταφοράς και τις καπναποθήκες, που θα κλείσουν εντελώς απολύοντας και αυτοί το προσωπικό τους, Σκεφτείτε τέλος τα περίπτερα που το «μπουντένι» τους είναι τα τσιγάρα (λιγότερο τα αναψυκτικά και ελάχιστα ο Τύπος)

Σκέφτεσαι αλήθεια γείτονά μου, ότι οι συντάκτες του Νόμου, δεν τα υπολόγισαν αυτά; Νομίζεις μήπως ότι δεν τους νοιάζει;

Tίποτε από αυτά δεν θα συμβεί γρουσούζη γείτονα! Απλά όλοι ξέρουν, θέλουν και εύχονται να μην εφαρμοστεί ποτέ ο Νόμος. Τι διάολο, δεν είναι κυβέρνηση «εισαγωγής», Ελληνες σαν και μας είναι, ξέρουν πως σκεπτόμαστε! Αν αμφιβάλλεις πάρε παράδειγμα από τα αυθαίρετα! Πόσα χρόνια απαγορεύονται; Πότε είδες κάποιο να γκρεμίζεται; Πότε είδες κάποιο χωρίς νερό και φως; Ποιος τους τάδωσε; (Tώρα έχουν και Ιντερνετ!)

Να σου πω τι θα συμβεί γείτονά μου.

Στα καφενεία και τις ψησταριές της επαρχίας, θα καπνίζουν όλοι!!! ΟΛΟΙ!! Με πρώτο και καλύτερο τον χοντρούλη μυστακοφόρο αστυνομικό, τον παπά και τον δάσκαλο.

Οι in καφετέριες και τα chic εστιατόρια των αστικών κέντρων θα έχουν έτοιμα στο ταμείο τα φακελάκια με τα πενηντάρικα για τους «επόπτες» και τους δημοτικούς μπάτσους, που θάχουν συμφωνήσει να περνάνε κάθε βδομάδα ή δεκαπενθήμερο, όπως ακριβώς και οι «νταβατζήδες» της νύχτας που σε προφυλάσσουν από τον …εαυτό τους!

Στα καζίνο και στα μπουζούκια δεν θα εφαρμοστεί ποτέ και όλες οι κεντρικές αίθουσες εστιατορίων και ξενοδοχείων, άνω των 300 τμ συνολικού (και όχι ωφέλιμου) χώρου, θα στήσουν από ένα πιάνο σε μια γωνιά (για να μην σου πω μια φυσαρμόνικα) και θα επιτρέπουν το κάπνισμα.

Στα μικρότερα μπαράκια και κλαμπάκια το πολύ-πολύ οι παρκαδόροι να ζητάνε κι’ ένα ταληράκι για τους τσιλιαδόρους (νέο επάγγελμα που θα ανθίσει).

Στις δημόσιες υπηρεσίες, θα ξεχαστεί εν μια νυκτί ο νόμος, με πλήρη σύμπνοια Προϊσταμένων και κοινού, διότι κανείς δεν θα ήθελε να βλέπει τους υπάλληλους να κατεβαίνουν κάθε μισή ώρα στον δρόμο (που φυσικά δεν θα στέκονται στον δρόμο, στην απέναντι καφετέρια θα τρέχουν), όπου και θα συνεννοούνται ποιος θα ανέβει στο γραφείο να γράψει καμιά αίτηση και εκεί θα τους αναζητά στα κινητά τους ο Προϊστάμενος, όταν θα υπάρχει κανένας επίμονος σπασαρχίδης πολίτης!

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα εφαρμόζεται ούτως ή άλλως η βούληση του αφεντικού. Στην επιχείρηση που δουλεύω εγώ πάντως, απολύθηκε στις 30-8, αμέσως μετά την άδειά της, η μόνη μη καπνίστρια υπάλληλος που είχαμε και δημοσιεύτηκε ήδη αγγελία για να βρεθεί άλλη. (Είμαστε άλλοι 9 εργαζόμενοι, όλοι καπνιστές, το αφεντικό και η γυναίκα του μανιώδεις καπνιστές, με όλα τα σέα μας, ιονιστές, εξαερισμούς κλπ., οπότε μάλλον πήρε τα μέτρα του το αφεντικό, μην αρχίσει η «άκαπνη» να δημιουργεί προβλήματα με καταγγελίες και σουξου-μουξου και φάμε κάνα πρόστιμο, διώκτη την καργ…. να πάει στο διάολο)

Αν αμφιβάλλεις ακόμα γείτονα, απάντησε στην απλή ερώτηση «Γιατί δεν ανατέθηκε ο έλεγχος στην ΕΛΑΣ;» (ανατέθηκε όμως στο Λιμενικό που είναι Σώμα ασφαλείας) Απλά γείτονά μου, επειδή Δημοτική αστυνομία υπάρχει σε λίγα μέρη, ο κόσμος δεν την φοβάται και το προσωπικό της είναι ελάχιστο και σπανίως υπηρετεί το βράδυ.

Αυτός ο έλεγχος μου θυμίζει την φάση με τα παράνομα τσοντοκάναλα που μεταδίδουν διαφημίσεις για ροζ γραμμές. Προσπαθούν –και καλά- μα δεν μπορούν να τους βρουν! Μα, αν ήθελε πραγματικά κάποιος να τους βρει, αρκεί να πάει στο λογιστήριο της Mediatel ή της Newsphone και να ζητήσει να μάθει το ποιος εκδίδει τιμολόγιο και πληρώνεται για την κίνηση του κάθε αριθμού που εμφανίζεται στις οθόνες των παράνομων σταθμών! Τόσο απλό είναι! Γιατί δεν πάει κανείς; Επειδή από κάθε Ευρώ που κάποιος πληρώνει, ο ΟΤΕ εισπράττει το μισό. (τα υπόλοιπα τα μοιράζονται η Me! diatel και ο «καναλάρχης»)

Έτσι θα πορευτούμε γείτονα! Να εύχεσαι μάλιστα, για το καλό της τσέπης σου ιδιαίτερα, να πάει στον απήγανο, όσο το δυνατόν συντομότερα αυτός ο Νόμος (όπως και όλοι οι σχετικοί και προγενέστεροι, αρχής γενομένης το 1856) Και θα ζήσουμε αρμονικά, όπως ζούσαμε έως τώρα, πριν σε πιάσουν αυτές η υστερίες!!

ΥΓ1: Αυτη η αντικαπνιστική υστερία των λίγων αλλά θορυβοποιών αντικαπνιστών (που παλιά τους βάζανε να κάτσουν στις πρώτες σειρές στα αεροπλάνα, ώστε αν πέσει να σκοτωθούν αυτοί πρώτοι) μου θυμίζει την υστερία που έχει πιάσει κάποιους σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα, χωρίς να ξέρουν τι είναι αυτό για το οποίο τσιρίζουν! Μου έτυχε άνθρωπος που πίστευε πως οι καταδικαστικές αποφάσεις που είχε σε βάρος του ήταν ευαίσθητο προσωπικό του δεδομένο!!! (οι ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ τελεσίδικες αποφάσεις)

ΥΓ2: Στην πιθανή ένσταση ότι ο Νόμος σκοπεύει στον περιορισμό και όχι στην απαγόρευση του καπνίσματος, η απάντηση είναι απλή. Αν ο νόμος επιφέρει την κατά 50% μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων, αφού δεν θα μπορεί κάποιος να καπνίσει ούτε στην δουλειά του, ούτε έξω, τότε η οικονομική ζημία του κράτους θα είναι το αντίστοιχο ποσοστό των παραπάνω. (ας πούμε σε μια πενταετία θα χάσει έντεκα δισεκατομμύρια Ευρώ). Λίγα είναι; Γουστάρεις γείτονα να τα πληρώσεις;


Διαβάστε επίσης:

Καθώς μιλάμε Ελληνικά, στην πραγματικότητα διατυπώνουμε μαθηματικές εξισώσεις!!
Νάβις: Ο τελευταίος βασιλεύς των Σπαρτιατών
Το μυστικό των Ίνκας Άγνωστοι Έλληνες: Το μυστικό των Ίνκας
Τοὐλάχιστον 120.000 ἐτῶν ἱστορία μᾶς χρωστοῦν.
Κατακλυσμοί και Αρχαία Ελλάδα


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


4news.gr
ellas2*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.