Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Μέλι: Το τέλειο αντιβιοτικό που μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά

Το Μέλι – ένα από τα πιο σημαντικά μη ευπαθή τρόφιμα – μπορεί να εξοντώσει σχεδόν κάθε είδους βακτήριο. Ερευνητές δήλωσαν πως θα μπορούσε, επίσης, να είναι μια γλυκιά λύση στο συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.
Επαγγελματίες στον χώρο της ιατρικής συχνά χρησιμοποιούν το μέλι για τοπική χρήση , θα μπορούσε όμως να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Μια ερευνητική μελέτη πάνω στο θέμα αυτό έλαβε χώρα στο 247ο Εθνικό Συνέδριο της American Chemical Society – ACS – της μεγαλύτερης επιστημονικής κοινότητας στον κόσμο.
«Η μοναδική αυτή ιδιότητα του μελιού έγκειται στην ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις σε πολλαπλά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας των βακτηρίων», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Susan M. Meschwitz, Ph.D . Χρησιμοποιεί δηλαδή, έναν συνδυασμό όπλων, συμπεριλαμβανομένου του υπεροξειδίου του υδρογόνου, της οξύτητας, της οσμωτικής επίδρασης και της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρου και πολυφαινολών – τα οποία σκοτώνουν βακτηριακά κύτταρα . Η οσμωτική επίδραση, η οποία είναι αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρου στο μέλι, αντλεί νερό από τα βακτηριακά κύτταρα, γεγονός που τα αφυδατώνει και επομένως, τα καταστρέφει.
Η Καθηγήτρια Rose Cooper του University of Wales Institute Cardiff εξέτασε πώς το μέλι αλληλεπιδρά με τρείς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων που συχνά μολύνουν ανοιχτές πληγές , τα : Pseudomonas aeruginosa, Στρεπτόκοκκος ομάδας Α και Σταφυλόκοκκος aureus ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη ( MRSA ). Η ερευνητική της ομάδα ανακάλυψε πως το μέλι επιδρά στην ανάπτυξη των βακτηρίων αυτών με ποικίλους τρόπους και προτείνει το μέλι ως μια ενδιαφέρουσα επιλογή για την θεραπεία των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων τραυμάτων.
Μερικά βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά σε κάθε ευρέως συνταγογραφούμενο αντιβακτηριακό φάρμακο. Επιστήμονες ανακάλυψαν, όμως, πως το ακατέργαστο μέλι τύπου Manuka – όπως είναι γνωστό στην Νέα Ζηλανδία – εξόντωσε κάθε βακτήριο ή παθογόνο πάνω στο οποίο δοκιμάστηκε.

Πρόσφατα αποτελέσματα σχετικά με το μέλι Manuka πιθανόν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην σύγχρονη πρακτική της ιατρικής και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην δημιουργία μιας σειράς προϊόντων με βάση το μέλι αυτό τα οποία θα αντικαθιστούσαν αντιβιοτικές και αντισηπτικές κρέμες.
« Τα περισσότερα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις στα νοσοκομεία είναι ανθεκτικά σε τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό, και η ανάγκη νέων τρόπων αντιμετώπισης και ελέγχου επιφανειακών λοιμώξεων είναι επιτακτική », δηλώνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Sydney, Dee Carter.
Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως το μέλι αναστέλλει τον σχηματισμό βιοφίλμ ή κοινοτήτων από γλοιώδη βακτήρια που προκαλούν διάφορες ασθένειες, δήλωσε η Dr. Meschwitz.
« Το μέλι μπορεί επίσης να αποδιοργανώσει την επικοινωνία των βακτηρίων, πράγμα που αποδυναμώνει τη βακτηριακή λοιμογόνο δύναμη, καθιστώντας τα βακτήρια πιο επιρρεπή στα συμβατικά αντιβιοτικά,” λέει η Meschwitz.
Η Meschwitz δηλώνει ότι ένα άλλο πλεονέκτημα του μελιού είναι πως σε αντίθεση με συμβατικά αντιβιοτικά, δεν στοχεύει τις διαδικασίες ανάπτυξης των βακτηρίων. Το πρόβλημα με αυτό το είδος στόχευσης – το οποίο αποτελεί την βάση της λειτουργίας των συμβατικών αντιβιοτικών – είναι πως έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αντίστασης και τελικώς ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα φάρμακα αυτά.
Το μέλι είναι τόσο αποτελεσματικό, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά – που αποτελούνται από φαινολικά οξέα, καφεϊκό οξύ, p-κουμαρικό οξύ, ελαγγικό οξύ καθώς και πολλά φλαβονοειδή .
« Αρκετές μελέτες έχουν δείξει έναν συσχετισμό μεταξύ των μη-υπεροξειδικών αντιμικροβιακών ,την αντιοξειδωτική δράση του μελιού και την παρουσία φαινολών στο μέλι », προσθέτει. Ένας μεγάλος αριθμός εργαστηριακών και κλινικών μελετών έχει επιβεβαιώσει τις ευρέως φάσματος αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιικές ιδιότητες του μελιού, σύμφωνα με την Meschwitz.
Δήλωσε ότι η ερευνητική της ομάδα έχει επιβεβαιώσει επίσης τις ιδιότητες αυτές. « Έχουμε κάνει όλες τις τυποποιημένες δοκιμές για να μετρήσουμε τα επίπεδα της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του μελιού», εξηγεί. « Έχουμε χωρίσει, και προσδιορίσει τις διάφορες αντιοξειδωτικές ενώσεις φαινολών. Στις μελέτες μας έχουμε ελέγξει την δραστηριότητα του μελιού ενάντια των βακτηρίων E. Coli, του Σταφυλόκοκκου aureus και του Pseudomonas aeruginosa, μεταξύ άλλων.»
Η έρευνα αυτή είναι πιθανόν να αποφέρει την αύξηση της κλινικής χρήσης του μελιού καθώς οι γιατροί αντιμετωπίζουν την απειλή της μείωσης των αντιμικροβιακών τους επιλογών. «Χρειαζόμαστε καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους ελέγχου των μολύνσεων των ανοιχτών πληγών – που να μην συμβάλλουν στην αύξηση της άμυνας των βακτηρίων.» λέει η Cooper. Επί του παρόντος, η πλειοψηφία των αντιμικροβιακών παρεμβάσεων γίνεται με την χρήση αντιβιοτικών. « Η χρήση ενός τοπικού παράγοντα με σκοπό την εξάλειψη των βακτηρίων από τις πληγές είναι δυνητικά φθηνότερη και μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της εκάστοτε αντιβιοτικής θεραπείας μελλοντικά. Αυτό θα βοηθήσει στην μείωση της μετάδοσης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων από μολυσμένες πληγές σε ευπαθείς ασθενείς».
Λάβετε ωστόσο υπόψη πως υπάρχουν πολλοί τύποι μελιού του εμπορίου, οι οποίοι δεν εμπεριέχουν ίχνη γύρης και υστερούν σε ευεργετικές βιταμίνες και ένζυμα μεταξύ άλλων φυσικών συστατικών – που έχουν καταστραφεί λόγω της παστερίωσης και της κάθε επεξεργασίας. Το τυποποιημένο μέλι που μπορεί κανείς να αγοράσει από κάποιο σούπερ μάρκετ είναι νεκρό και απέχει κατά πολύ από το μη παστεριωμένο που προάγει την υγεία και αποτελεί εργοστάσιο ενέργειας! Το επεξεργασμένο μέλι, μπορεί να πει κανείς πως δεν είναι καν μέλι, και όποιος επιθυμεί να επωφεληθεί από τις ιδιότητές του πρέπει να επιμένει στο μη-επεξεργασμένο.



* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


enallaktikidrasi




*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.