Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Guardian: Μια ολόκληρη δεκαετία χάθηκε για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Από τις Βρυξέλλες το μήνυμα που έρχεται, το τελευταίο διάστημα, είναι ότι η δουλειά έγινε μια χαρά. Η Ευρώπη επιστρέφει σιγά – σιγά σε ήρεμα νερά και η καταιγίδα έμεινε πίσω της. Είναι, όμως, πραγματικά έτσι;

Ο Ιαν Τρέινορ του Guardian κάνοντας την ετήσια αποτίμηση των συνθηκών εντός της ΕΕ κάνει λόγο για μια χαμένη 10ετία τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα, λόγω της μακράς και σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε. Αλλωστε από την περίπτωση της Ελλάδας εκκινεί την ανάλυσή του σημειώνοντας πως «τέσσερα χρόνια μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα, καθώς οδήγησε σε μια κρίση χρέους την Ευρώπη, αποδεικνύεται πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η λιτότητα ήταν η κύρια απάντηση και ήταν άγρια».

Και συνεχίζει ο αναλυτής του Guardian: «Η ζώνη του ευρώ είναι βυθισμένη στη στασιμότητα, και στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παραμένει 3 % κάτω από τα επίπεδα του 2008. Η ανάπτυξη είναι τόσο αναιμική που θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2021 για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2008»

»Σύμφωνα με μια μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών , η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία . Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι καταστροφικά , περισσότερο από το 50 % στην Ελλάδα , την Ισπανία και την Κροατία, συνήθως γύρω στο 25 % γύρω από μεγάλα τμήματα της Ευρώπης», καταλήγει ο Τρέινορ.

Στο μεταξύ η Γερμανία με αναβαπτισμένη την Μέρκελ, τρέχει τα πράγματα της Ευρωζώνης, ο Ολάντ είναι αμήχανος καθώς οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε δεν γίνονται και η παράλυση έχει απλωθεί στην Ιταλία. Η πρόσφατη απεμπλοκή της Ιρλανδίας από το μνημόνιο, κάνει τις Βρυξέλλες να επιχαίρουν, αλλά αυτό δεν φτάνει.

Επειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, η απάντηση της Ευρώπης ήταν η πρόσφατη τραπεζική ενοποίηση. Ωστόσο το πολιτικό κόστος ενδέχεται να διαφανεί στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Οπως σημειώνει ο Guardian, από την Αγγλία έως την Ελλάδα αναπτύσσεται έντονα ο ευρωσκεπτικισμός που μπορεί να δηλωθεί στις εκλογές του Μαΐου, με ότι αυτό σημαίνει για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Οι Βρυξέλλες τα σκέφτονται όλα αυτά, στο μεταξύ η πραγματική οικονομία βυθίζεται, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα οξύνονται, η ανεργία αυξάνεται και η λιτότητα μπαίνει στην ημερήσια διάταξη.

* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!

Πηγή

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.