Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ένας κήπος τροφής σε πεζοδρόμιο του Λος Άντζελες

Όταν ο Ron Finley, κάτοικος μιας γειτονιάς του Νότιου Λος Άντζελες, δημιουργούσε (το 2011) ένα κήπο με φαγώσιμα φυτά δεν φανταζόταν τις αντιδράσεις: θετικές και αρνητικές.

Ο λόγος ήταν η απίθανη τοποθεσία του κήπου: μια παραμελημένη λωρίδα, 3Χ45 μέτρα με ζιζάνια και βρωμιά ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και το δρόμο. Η υπηρεσία του δήμου επιδόθηκε σε μια μάχη εναντίον του Finley με βάση τον οικιστικό κώδικα. Όμως μια τέτοια στείρα στάση σε μια συνοικία που είναι ήδη μια «τροφική έρημος»* (food desert) ενόχλησε και συσπείρωσε τους δημότες.

Ο Finley δημιούργησε τον κήπο αφού φοίτησε σε μια κηπουρική τάξη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και διάλεξε τη θέση επειδή ήταν αχρησιμοποίητη, βολική και, επίσης, εξαιρετικά άσχημη. Η τοποθεσία είναι επίσης δημόσια, αλλά αυτό είναι και το ζήτημα: ο Finley δεν καλλιεργεί λαχανικά μόνο για να θρέψει τον εαυτό του, αλλά για να θρέψει και να εμπνεύσει το σύνολο της κοινότητας.

Αλλά ο δήμος που είχε την ιδιοκτησία της λωρίδας γης διέταξε τον Finley να καταστρέψει τον κήπο του, επειδή δεν ακολούθησε τις «οδηγίες διαμόρφωσης οικιακών χώρων στάθμευσης» οι οποίες επιτρέπουν μόνο ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά κάτω από 10 μ. ύψος - με άδεια $ 400.

Με άλλα λόγια, μπορείτε να φυτέψετε χλοοτάπητα και να ρίχνετε άπειρα λίτρα νερού για να παραμείνει πράσινος, όπως κάνουν χιλιάδες, παρά το πρόβλημα της λειψυδρίας. Αλλά αλίμονο αν φυτέψετε φρούτα και λαχανικά που απαιτούν λιγότερο νερό και παρέχουν τροφή στους ανθρώπους. Και στην περίπτωση του Finley, αυτός συλλέγει βρόχινο νερό σε βαρέλια που του φτάνει για την άρδευση του κήπου μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Τελικά ο Finley με την υποστήριξη της γειτονιάς και ακτιβιστών συγκέντρωσε 900 υπογραφές και κέρδισε το δικαίωμα να κρατήσει τον κήπο. Η ιστορία και το όραμά του Finley για τον επαναπροσδιορισμό των αχρησιμοποίητων ανοιχτών χώρων, όπως και πολλών άλλων που αγωνίζονται για την αστική καλλιέργεια, θα πρέπει να εμπνέει όλους μας, και μας θυμίζει πως με λίγη δημιουργικότητα, με όραμα, και την προθυμία να λερώσουμε λίγο τα χέρια μας, μπορούμε να ξανακάνουμε χώρους από άσφαλτο και γρασίδι σε παραγωγικές θέσεις ομορφιάς.



Ο Ron Finley ίδρυσε και συμμετέχει στην τοπική οργάνωση: L.A. Green Grounds η οποία βοηθά τους ανθρώπους να ξεκινήσουν έναν αστικό κήπο και είναι μια οργάνωση με την φιλοσοφία “Pay it forward” που σημαίνει ότι όσοι δέχονται βοήθεια είναι υποχρεωμένοι με τη σειρά τους να δώσουν βοήθεια σε κάποιους άλλους.

...........

* Αναφέρεται σε ολόκληρες συνοικίες στις ΗΠΑ που κατακλύζονται από εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μαγαζιά με επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα μαγαζί με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!

Πηγή
 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.