Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Αδυνάτισε με σύμμαχο... το ψυγείο σου!

Το ήξερες ότι τα σημεία στα οποία τοποθετείς τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο επηρεάζουν την καθημερινή σου διατροφή και επομένως και τον δείκτη της ζυγαριάς σου;


Όλοι λίγο πολύ έχουμε στο μυαλό μας ότι τα τρόφιμα τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις μέσα στο ψυγείο, ανάλογα με την «αντοχή» τους -τα λαχανικά μέσα στα συρτάρια, τα κρεατικά στο χαμηλότερο ράφι, τα γαλακτοκομικά στο πιο ψηλό.

Μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων όμως, έρχεται να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα καθώς ο συνδυασμός των διατροφολογικών και ψυχολογικών πορισμάτων τους κατέδειξε ότι η «παραδοσιακή» τοποθέτηση των προϊόντων μέσα στο ψυγείο μας ωθεί στο να μην επιλέγουμε τις υγιεινές τροφές, αλλά να καταφεύγουμε σε εύκολες και... παχυντικές λύσεις. Αν λοιπόν θέλουμε να τρεφόμαστε υγιεινά ή να χάσουμε τα περιττά μας κιλά, θα πρέπει να τοποθετήσουμε σε διαφορετικές θέσεις τα τρόφιμα στο ψυγείο μας.

Φρούτα και λαχανικά στο μεσαίο ράφι

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι επιλέγουμε να καταναλώσουμε αυτό που βλέπουμε πρώτο, όταν ανοίγουμε το ψυγείο - τα προϊόντα δηλαδή που έχουμε τοποθετήσει στο μεσαίο ράφι. Γι αυτό, ύστερα από έρευνες που διεξήχθησαν σε καταναλωτές, προτείνουν τα φρούτα και τα λαχανικά να τοποθετούνται σε αυτό το ράφι του ψυγείου, ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να «κόψουμε» την πείνα της στιγμής με κάτι υγιεινό και ευεργετικό για τον οργανισμό μας.

Λαχανικά και φρούτα έτοιμα για κατανάλωση

«Όταν πεινάς πολύ, δεν θα μπεις στη διαδικασία να καθαρίσεις ένα καρότο ή ένα πορτοκάλι, αφού είναι πιο εύκολο να ανοίξεις με μία κίνηση τη συσκευασία των τσιπς» λένε οι ειδικοί, οι οποίοι σημειώνουν ότι εκτός από τη θέση που τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι εξίσου σημαντική και η... εύκολη κατανάλωσή τους. Προτείνουν γι αυτό τον λόγο, τα οπωροκηπευτικά να τεμαχίζονται και να αποθηκεύονται σε μερίδες φαγητού μέσα στο ψυγείο γιατί είναι πιο πιθανό να επιλέξουμε να καταναλώσουμε μια έτοιμη, κομμένη σαλάτα από το να την ετοιμάσουμε τη στιγμή εκείνη που νιώθουμε το στομάχι μας να... γουργουρίζει. Επίσης προτείνουν να προτιμάμε φρούτα που τρώγονται με τη φλούδα τους, όπως μήλα και αχλάδια - αρκεί ένα ξέπλυμα - ή φρούτα, όπως τα μανταρίνια που ξεφλουδίζονται με μεγάλη ευκολία.

Σε αδιαφανή τάπερ τα «απαγορευμένα»

Όσοι από τους συμμετέχοντες καταναλωτές στην έρευνα είχαν τοποθετήσει τις «αμαρτωλές» λιχουδιές μέσα σε διάφανα τάπερ στο ψυγείο, κατανάλωναν 70% περισσότερο από αυτά σε σχέση με εκείνους που είχαν βρει τον τρόπο να τα «κρύβουν». Οι ειδικοί συστήνουν λοιπόν, τα γλυκά και αλμυρά σνακ να τοποθετούνται μέσα σε αδιαφανή τάπερ, για να μην ελκύουν την προσοχή μας κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου.

«Ξεκαθάρισμα» μία φορά τον μήνα

Στη θέα ενός ασφυκτικά γεμάτου ψυγείου, είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξουμε να φάμε κάτι ανθυγιεινό παρά να «ψάξουμε» να βρούμε το καλύτερο για τη δίαιτά μας. Χρειάζεται λοιπόν να καθαρίζουμε το ψυγείο μας κάθε μήνα, προκειμένου να πετάμε τα προϊόντα που έχουν λήξει ή έχουν αλλοιωθεί και να τοποθετούμε τα φρέσκα σε περίοπτη θέση, με μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.

Φωτογραφίες και αποδείξεις... στην πόρτα του ψυγείου

Το να «καρφιτσώνετε» την απόδειξη του μανάβικου απ' όπου προμηθευτήκατε τα φρούτα και τα λαχανικά στην πόρτα του ψυγείου, μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά στη δίαιτά σας, λένε οι επιστήμονες. Βοηθάει στο να θυμόμαστε τι έχουμε αγοράσει για να το καταναλώσουμε εγκαίρως, προτού χαλάσει. Και φυσικά, η αναρτημένη στην πόρτα του ψυγείου απόδειξη μπορεί να μας δημιουργήσει και... τύψεις για τα χρήματα που ξοδέψαμε σε υγιεινές τροφές και έτσι να «αναγκαστούμε» να τις καταναλώσουμε! Με την ίδια λογική αν αναρτήσετε στην πόρτα του ψυγείου φωτογραφίες με υγιεινές και χαμηλών θερμίδων τροφές, θα τις καταναλώνετε με μεγαλύτερη συχνότητα και ευχαρίστηση.


Μαρία Κόλλια
m.kollia@lampiri.gr

Πηγή

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.