Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η πιο επικίνδυνη στιγμή της ανθρωπότητας: δεξαμενή καυσίμου στη μονάδα 4 της Φουκουσίμα. «Είναι ζήτημα επιβίωσης.»

Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει τώρα να αναλάβει δράση για τη Φουκουσίμα

Απέχουμε δύο μήνες από αυτό που μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή της ανθρωπότητας μετά από την κρίση των πυραύλων της Κούβας (1962).

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην ενεργήσουμε . Όλοι οι πόροι τους οποίους μπορεί να συγκεντρώσει το είδος μας πρέπει να επικεντρωθούν στην δεξαμενή καυσίμου στην μονάδα 4 της Φουκουσίμα.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία της Φουκουσίμα , η Tokyo Electric (Tepco), λέει ότι μέσα σε περίπου 60 ημέρες μπορεί να αρχίσει την προσπάθεια για την απομάκρυνση περισσότερων από 1300 χρησιμοποιημένων ράβδων καυσίμου από μια σοβαρά κατεστραμμένη δεξαμενή σκαρφαλωμένη 30 μέτρα στον αέρα. Η δεξαμενή βρίσκεται σε ένα σοβαρά κατεστραμμένο κτίριο που έχει γείρει, βυθίζεται και θα μπορούσε εύκολα να πέσει στον επόμενο σεισμό, αν όχι από μόνο του.

Περίπου 400 τόνοι καυσίμου μέσα σε αυτή την δεξαμενή θα μπορούσαν να διασπείρουν πάνω από 15.000 φορές περισσότερη ακτινοβολία από όση απελευθερώθηκε στη Χιροσίμα.

Το μοναδικό σίγουρο πράγμα σε αυτή την κρίση είναι ότι η Tepco δεν έχει τους επιστημονικούς, τεχνικούς ή οικονομικούς πόρους για να το χειριστεί. Ούτε η ιαπωνική κυβέρνηση. Η κατάσταση απαιτεί μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια από τους καλύτερους επιστήμονες και μηχανικούς που το είδος μας μπορεί να συγκεντρώσει.

Γιατί αυτό είναι τόσο σοβαρό;

Γνωρίζουμε ήδη ότι χιλιάδες τόνοι βαριά μολυσμένου νερού ρέουν μέσα από τον χώρο της Φουκουσίμα, νερό που μεταφέρει ένα διαβολικό μείγμα από μακρόβια δηλητηριώδη ισότοπα στον Ειρηνικό. Τόνοι οι οποίοι έχουν ακτινοβοληθεί με ακτινοβολία που εντοπίζεται στη Φουκουσίμα έχουν ήδη αλιευθεί στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Μπορούμε να περιμένουμε πολύ χειρότερα.

Η Tepco συνεχίζει να χύνει περισσότερο νερό πάνω στην περιοχή των τριών λιωμένων πυρήνων των αντιδραστήρων οι οποίοι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κρατηθούν ψυχροί. Στήλες ατμού δείχνουν ότι η σχάση μπορεί ακόμα να εξακολουθεί να συμβαίνει κάπου υπόγεια. Αλλά κανείς στην πραγματικότητα δεν ξέρει που ακριβώς είναι οι πυρήνες.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτό το ακτινοβολημένο νερό κάθεται τώρα σε περίπου χίλιες τεράστιες, αλλά εύθραυστες δεξαμενές που έχουν γρήγορα συναρμολογηθεί και σκορπιστεί γύρω από την περιοχή. Πολλές από αυτές είναι ήδη σε διαρροή. Όλες θα μπορούσαν να καταστραφούν στον επόμενο σεισμό, απελευθερώνοντας χιλιάδες τόνους από μόνιμα δηλητήρια στον Ειρηνικό.

Το νερό που ρέει μέσα στον χώρο υπονομεύει επίσης τις εναπομείνασες δομές στη Φουκουσίμα, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που στηρίζει την δεξαμενή καυσίμου στη μονάδα 4.

Περισσότεροι από 6.000 σωροί καυσίμου κάθονται τώρα σε μια κοινή δεξαμενή μόλις 50 μέτρα από την μονάδα 4. Μερικοί περιέχουν πλουτώνιο. Η δεξαμενή δεν έχει καμία κάλυψη από πάνω της. Είναι ευάλωτη στην απώλεια του ψυκτικού υγρού, στη κατάρρευση ενός κοντινού κτιρίου, σε έναν άλλο σεισμό, σε ένα άλλο τσουνάμι και πολλά άλλα.

Συνολικά , περισσότεροι από 11.000 σωροί καυσίμου είναι διάσπαρτοι γύρω από την περιοχή της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα και πρώην Υπουργό Ενέργειας Robert Alvarez, υπάρχει 85 φορές περισσότερο θανατηφόρο καίσιο στο χώρο, από όσο απελευθερώθηκε στο Τσερνομπίλ.

Ραδιενεργά καυτά σημεία εξακολουθούν να εμφανίζονται στην Ιαπωνία. Υπάρχουν ενδείξεις αυξημένων ποσοστών βλάβης του θυρεοειδούς στα παιδιά αυτών των περιοχών.

Η άμεση αναγκαιότητα είναι ότι οι ράβδοι καυσίμου πρέπει με κάποιο τρόπο να βγουν με ασφάλεια έξω από τη δεξαμενή καυσίμου της μονάδας 4 όσο το δυνατόν συντομότερα.

Λίγο πριν από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που κατέστρεψε την Φουκουσίμα, ο πυρήνας της μονάδας 4 είχε αφαιρεθεί για συντήρηση ρουτίνας και ανεφοδιασμό. Όπως περίπου είκοσι αντιδραστήρες στις ΗΠΑ και πάρα πολλοί άλλοι σε όλο τον κόσμο, η σχεδιασμένη από την General Electric δεξαμενή στην οποία κάθεται τώρα ο πυρήνας είναι 30 μέτρα ψηλά στον αέρα.

Το καταναλωμένο καύσιμο πρέπει με κάποιο τρόπο να διατηρείται κάτω από το νερό. Είναι επενδυμένο σε κράμα ζιρκονίου το οποίο αυτόματα αναφλέγεται όταν εκτεθεί στον αέρα. Χρησιμοποιούμενο επί μακρόν στις λάμπες των φλας για φωτογραφικές μηχανές, το ζιρκόνιο φλέγεται με μια εξαιρετικά φωτεινή ζεστή φλόγα.

Κάθε ακάλυπτη ράβδος καυσίμου εκπέμπει αρκετή ακτινοβολία για να σκοτώσει κάποιον που στέκεται κοντά μέσα σε λίγα λεπτά. Μια πυρκαγιά θα μπορούσε να αναγκάσει όλο το προσωπικό να εγκαταλείψει το χώρο και να αχρηστέψει τα ηλεκτρονικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον Arnie Gundersen, έναν πυρηνικό μηχανικό με σαράντα χρόνια σε μια βιομηχανία για την οποία κάποτε κατασκεύαζε ράβδους καυσίμου, αυτές στη μονάδα 4 του πυρήνα είναι λυγισμένες, κατεστραμμένες και εύθρυπτες σε σημείο θρυμματισμού. Κάμερες έχουν δείξει ανησυχητικές ποσότητες υπολειμμάτων στην δεξαμενή καυσίμων, τα οποία έχουν υποστεί ζημιά.

Τα τεχνικά και επιστημονικά εμπόδια για την εκκένωση της δεξαμενής καυσίμων της μονάδας 4 είναι μοναδικά και δύσκολα, λέει ο Gundersen. Αλλά πρέπει να γίνει με τελειότητα 100 %.

Σε περίπτωση που η προσπάθεια αποτύχει, οι ράβδοι θα μπορούσαν να εκτεθούν στον αέρα και να πάρουν φωτιά, απελευθερώνοντας τρομακτικές ποσότητες ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα. Η δεξαμενή θα μπορούσε να συντρίβεί στο έδαφος, ρίχνοντας τις ράβδους σε έναν σωρό ο οποίος θα μπορούσε να ξεκινήσει σχάση και πιθανόν να εκραγεί. Το ραδιενεργό νέφος θα απειλούσε την υγεία και την ασφάλεια όλων μας.

Η πρώτη διαρροή του Τσερνομπίλ το1986 έφθασε στη Καλιφόρνια μέσα σε δέκα ημέρες. Αυτή της Φουκουσίμα το 2011 έφτασε σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Μια νέα πυρκαγιά καυσίμου στη μονάδα 4 θα διαρρέει μια συνεχή ροή θανατηφόρων ραδιενεργών δηλητηρίων για αιώνες.

Ο πρώην πρέσβης Mitsuhei Murata λέει ότι οι μεγάλες διαρροές από τη Φουκουσίμα «θα καταστρέψουν το παγκόσμιο περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Αυτό δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, ούτε συνδέεσαι με την έντονα μαινόμενη συζήτηση για τους πυρηνικούς σταθμούς. Αυτό είναι θέμα ανθρώπινης επιβίωσης.»

Ούτε η Tokyo Electric ούτε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην συγκεντρώσουμε τίποτα λιγότερο από μια συντονισμένη ομάδα των καλύτερων επιστημόνων και μηχανικών του πλανήτη.

Έχουμε δύο μήνες ή λιγότερο για να δράσουμε.

Προς το παρόν, αιτούμαστε από τα Ηνωμένα Έθνη να κινητοποιήσουν την παγκόσμια επιστημονική και τεχνική κοινότητα να αναλάβει την ευθύνη στη Φουκουσίμα και το έργο της μετακίνησης αυτών των ράβδων καυσίμου σε ασφαλή θέση.

Εάν έχετε μια καλύτερη ιδέα, προωθήστε την. Αλλά ας κάνουμε κάτι και ας το κάνουμε τώρα.

Το ρολόι χτυπάει. Ο δείκτης της παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής είναι οδυνηρά κοντά στα μεσάνυχτα.

Πηγή

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.