Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ψείρες: Ο ενοχλητικός “εχθρός” των μαθητών!

Ψείρες, ένα ανεπιθύμητο παράσιτο που προκαλεί τα νεύρα των γονιών... και τη φαγούρα των παιδιών! Η σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και κυρίως τα παιδιά μέχρι 12 χρονών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της "μάχης" μαζί τους. Λίγο οι στενές επαφές των μικρών παιδιών, λίγο η γρήγορη αναπαραγωγή των ψείρων... και ο Σεπτέμβρης μετατρέπεται σε εφιάλτη για πολλές οικογένειες.

Οι ψείρες είναι στην ουσία μικρά παράσιτα, που κάθονται πάνω στο τριχωτό της κεφαλής και συχνά πίσω από τα αυτιά, ρουφούν το αίμα των παιδιών και αφήνουν τοξίνες πάνω στο δέρμα. Αυτές με τη σειρά τους προκαλούν έντονη φαγούρα. Δυστυχώς, ακόμα και εάν ζουν μόνο ένα μήνα, έχουν τη δυνατότητα να γεννήσουν 100-200 αυγά! Σύμφωνα με Βρετανική έρευνα, οι ψείρες αποτελούν το δεύτερο λόγο αναστάτωσης των γονιών, μετά τη μηνιγγίτιδα, αφού πάνω από 3 εκατ. παιδιά γεμίζουν ψείρες ετησίως.

Πως να απαλλαχθείτε από τις ψείρες...

Το σίγουρο "όπλο" των γονιών απέναντι στις ψείρες είναι τα αντιφθειρικά φάρμακα σε στυλ σαμπουάν ή λοσιόν που πωλούνται στα φαρμακεία. Αφού ακολουθήσετε τις αναγραφόμενες οδηγίες, τα αβγά της ψείρας από άσπρα θα γίνουν καφέ, σημάδι που αποδεικνύει ότι έχουν καταστραφεί. Στη συνέχεια, βρέξτε τα μαλλιά με ένα μείγμα ξυδιού-νερού και απομακρύνετέ τις από το κεφάλι του παιδιού με ένα ειδικό λεπτό χτενάκι. Καλό είναι μετά από μια εβδομάδα να κάνετε άλλη μια θεραπεία, έστω και προληπτικά, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο να επιβιώσει κανένα παράσιτο, ακόμα και εάν βρίσκεται μέσα σε αβγό. Προσοχή! Για παιδιά κάτω των δυο ετών μην προχωρήσετε σε θεραπεία, αλλά συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Tips για να "κλείσετε" την πόρτα στις ψείρες!

-Όταν το παιδί σας έχει ψείρες, δεν φτάνει μόνο η θεραπεία, αλλά πρέπει να απολυμάνετε εντελώς το δωμάτιο του, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης ψείρας μέσα στο χώρο. Με άλλα λόγια, πρέπει να πλύνετε σε ζεστό νερό, όχι μόνο τις μαξιλαροθήκες και τις πετσέτες αλλά και τις βούρτσες και τα λούτρινα κουκλάκια του.

-Καθαρίστε το σπίτι, βάζοντας ηλεκτρική σκούπα στο πάτωμα και τους καναπέδες. Έτσι, θα απομακρύνετε τις ψείρες από το σπίτι χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα βλαβερά εντομοκτόνα.

-Μην χρησιμοποιήσετε σε θεραπείες το ίδιο φάρμακο πάνω από τρεις φορές. Μπορεί να προκαλέσει δερματολογικό πρόβλημα στο παιδί.

-Ο έλεγχος μια φορά την εβδομάδα μπορεί να σας γλιτώσει από πολλούς μπελάδες! Χτενίστε το παιδί σας με ένα λεπτό χτενάκι και παρατηρήστε, εάν βλέπετε προσκολλημένα τα αβγά της ψείρας (κόνιδα) πάνω στην τρίχα. Οι ψείρες σπάνια γίνονται ορατές, αφού "τρέχουν" πολύ γρήγορα.

-Το ντους με κανονικό σαμπουάν δεν βοηθά στην καταστροφή των ψειρών, αφού το νερό τις αναγκάζει απλά να "κολυμπήσουν". Με άλλα λόγια, τραυματίζονται, αλλά δεν πεθαίνουν. Ειδικά οι κόνιδες έχουν "αρπάξει" τόσο έντονα την τρίχα που δεν φεύγουν απλά με ένα ντους.

-Προληπτικά, μπορείτε να βάζετε λίγη ποσότητα αιθέριων ελαίων στα μαλλιά πίσω από τα αυτιά, ώστε η προσκόλληση των ψειρών να γίνεται με δυσκολία. Να θυμάστε, το πιο συχνό σημείο που οδηγούνται οι ψείρες είναι στον αυχένα και γύρω από τα αυτιά.

- Εάν θέλετε να προχωρήσετε σε μια δεύτερη προληπτική θεραπεία, βάλτε μέσα στο κανονικό σαμπουάν: τρείς κουταλιές λάδι ή ξύδι, ένα κουταλάκι λάδι τεϊόδεντρου και ένα κουταλάκι λάδι ευκαλύπτου. Απλώστε το σαμπουάν στο κεφάλι του παιδιού και σκεπάστε τα μαλλιά με μια πλαστική σακούλα. Μετά από μια ώρα, ξεπλύντε το κεφάλι του με νερό και χτενίστε πάλι με μια ειδική χτένα για ψείρες.

Πηγή: Ποιότητα Ζωής

Πηγή

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.