Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Βασιλικός

Βασιλικός είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών
Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Κατά μια άποψη το βασιλικό τον έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ελλάδα μετά τη εκστρατεία του στην Ινδία.
Στην Ελλάδα θεωρείτε επίσης ιερό και κανένα δεν έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από τον λαό γιατί κατά την παράδοση φύτρωσε στο μέρος που είχε ταφεί ο Τίμιος Σταυρό, και με το άρωμα του οδήγησε την Αγία Ελένη στην Ανακάλυψή του. Ο λαός τον ύμνησε με πολλά δημοτικά τραγούδια και παροιμίες.
Βασιλικὸς θὰ γίνω στὸ παραθύρι σου
Κι ἀνύπαντρος θὰ μείνω γιὰ τὸ χατίρι σου
Πές μου βασιλικέ μου γιατί μαράθηκες
Ποιός σοῦ ᾿βαλε τὰ λόγια καὶ μὲ παράτησες

Μερικοί λαοί τον συνδέουν με το μίσος και την ατυχία, ενώ άλλοι τον θεωρούν σημείο αγάπης.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες) ή την διατήρηση του φυτού όλη τη χρονιά.


Ο βασιλικός καλλιεργείται σαν καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα σαν καρύκευμα και αφέψημα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
Με την ονομασία βασιλικός είναι γνωστά και άλλα είδη που βρίσκονται σε τροπικές περιοχές. Είναι θάμνοι μικρού ύψους και καλλιεργούνται και σαν καλλωπιστικοί.
Συλλογή Αποθήκευση.
Για να απολαύσετε το μάξιμουμ της γεύσης και του αρώματος του βασιλικού θα πρέπει να τον κόψετε φρέσκο λίγα λεπτά πριν τον μαγειρέψετε.( μια γλάστρα βασιλικού σε ένα παραθυράκι είναι το πιο εύκολο πράγμα να γίνει. Υπάρχει και ποικιλία που διατηρείται όλο το χρόνο.)
Αν όμως θελήσετε να τον αποξηράνετε καλό είναι να τον κόψετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αποξηράνετε τα φύλλα σε δροσερό μέρος πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και διατηρήστε τα σε αεροστεγές κουτί ή βάζο. Μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκα φύλλα βασιλικού μέσα σε λάδι για 4-5 μήνες η ζεματισμένα στην κατάψυξη.
Μαγειρική
Ο βασιλικός είναι η ψυχή του «πέστο» της διάσημης Ιταλικής σάλτσας η οποία παρασκευάζεται με βασιλικό ,κουκουνάρι, σκόρδο λάδι και παρμεζάνα.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της σάλτσας «πέστο» που συνοδεύουν φρέσκα λαχανικά θαλασσινά και ζυμαρικά. Μπορείτε να δείτε εδώ μια παρασκευή πέστο της οικογένειας.
Μια εκδοχή του πέστο με γαρίδες (προσεχώς και η συνταγή)


Επίσης η παράδοση θέλει με το βασιλικό της εορτής του Σταυρού να φτιάχνουμε το προζύμι για το ψωμί περισσότερα εδώ.
Πηγή πληροφοριών wikipedia

Καλό Μήνα και Καλό Φθινόπωρο!!

asproylas

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.