Ad

Από το Blogger.
 
Τα άρθρα που υπάρχουν στο Simple Mind είναι επι το πλείστων ξένα και αλιευμένα απο άλλες σελίδες στο διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε την πηγή στην κάτω μεριά του εκάστοτε κειμένου.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση, συμβουλή ή ακόμα αν θέλετε να δημοσιεύσουμε κάποιο άρθρο σας μπορείτε να μας στείλετε mail στο masterlista11@gmail.com

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στο φως τα μυστικά της γήρανσης

Τον μηχανισμό λειτουργίας της γήρανσης μέσω του DNA των κυττάρων αποκάλυψαν σε έρευνά τους οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι επιστήμονες στο μέλλον θα ερευνήσουν την κατανόηση της μεθόδου αντιγήρανσης με τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
Η γήρανση του ανθρώπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στη χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από βλάβη στο DNA των λιποκυττάρων.
Το «μυστικό» της αποκάλυψης εντοπίζεται στο γεγονός ότι στο αρχικό στάδιο η φλεγμονή αυτή λειτουργεί ως «σωσίβιο» που επιτρέπει την απόκρουση διάφορων βακτηρίων, ιών και παρασίτων που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά η χρόνια παρουσία της φλεγμονής προκαλεί βλάβη στο DNA λιποκυττάρων με αποτέλεσμα τη γήρανση.
Ωστόσο τα ευρήματα των μελετών, σύμφωνα με την ερευνήτρια του ΙΜΒΒ Ισμήνη Καρακασιλιώτη και τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ αναπληρωτή καθηγητή δρα Γιώργο Γαρίνη, είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την πρόληψη ή τη θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με τον λιπώδη ιστό και το μεταβολικό σύνδρομο στην τρίτη ηλικία.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής
ομάδας καθηγητής δρ Γιώργος Γαρίνης
Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν σε ποντίκια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ δημοσιεύονται στο έγκριτο περιοδικό Cell Metabolism (http://www.cell.com/cell-metabolism/).
Μάλιστα η αποκάλυψη των επιστημόνων του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης προκαλεί το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και, όπως είπε στο «Εθνος» ο κ. Γαρίνης, η επιστημονική ομάδα στο μέλλον θα ερευνήσει την κατανόηση της μεθόδου αντιγήρανσης με τη χρήση αντιφλεγμονωδών ουσιών-φαρμάκων που μπορούν να καταστείλουν την πρόωρη φθορά του λιπώδους ιστού.

Η λειτουργία

Οι επιστήμονες, αναφερόμενοι στην έρευνά τους, είπαν, ότι το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε γενοτοξικούς παράγοντες που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του παρεμποδίζοντας τη λειτουργία κάθε κυττάρου και προσέθεσαν: «για την επιδιόρθωση των βλαβών στο DNA, τα κύτταρα ενεργοποιούν ένα από τους πλέον διαδεδομένους μηχανισμούς στα θηλαστικά, τον μηχανισμό επιδιόρθωσης νουκλεοτιδίων (Nucleotide Excision Repair, NER).
Η σπουδαιότητα του μηχανισμού NER για τον άνθρωπο προκύπτει από μια σειρά σπάνιων συνδρόμων. Πολλοί ασθενείς με μεταλλαγές σε γονίδια του NER γερνούν πρόωρα και εμφανίζουν ραγδαία απώλεια του λιπώδους ιστού. Μέχρι σήμερα, τα αίτια της απώλειας του λιπώδους ιστού σε ασθενείς με σύνδρομο NER όσο και σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας παρέμεναν αδιευκρίνιστα».

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

«Κλειδί» οι βλάβες στο DNA των λιποκυττάρων
Η ερευνήτρια του ΙΜΒΒ Ισμήνη Καρακασιλιώτη και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ αναπληρωτής καθηγητής δρ Γιώργος Γαρίνης, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που έφεραν μεταλλαγές σε ένα γονίδιο του NER και γερνούσαν πρόωρα, αποκάλυψαν ότι η απώλεια του λιπώδους ιστού οφείλεται στη σταδιακή συσσώρευση βλαβών στο DNA των λιποκυττάρων.
Οι μελέτες τους έδειξαν ότι οι βλάβες στο DNA των λιποκυττάρων ενεργοποιούν παθογενετικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή προκαλώντας έτσι τη σταδιακή νέκρωση του λιπώδους ιστού και μια σειρά συστημικών επιπλοκών στον μεταβολισμό.
Τα αποτελέσματα δε της έρευνας που δημοσιεύονται εμπλέκουν για πρώτη φορά τη συσσώρευση βλαβών στο DNA σε παθήσεις του λιπώδους ιστού, συμπεριλαμβανομένου και εκείνων που παρατηρούνται σε διάφορες μορφές λιποδυστροφίας.
Στη συγκεκριμένη ερευνητική προσπάθεια συμμετείχαν επίσης η Ειρήνη Καμηλέρη, η Γεωργία Χατζηνικολάου, ο Θεόδωρος Κωστέας, η Adria Robinson, η Tania Rozgaja, η Ελένη Βεργαδή, ο Γιάννης Τσαμαρδίνος, ο Χρήστος Τσατσάνης και η Laura Niedernhofer.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

ethnos

 
Simple Mind © 2011 SpicyTricks & ThemePacific.